Рекорден е-боклук за 2014 г.

6679
Рекорден е-боклук за 2014 г.

Електрическите и електронните отпадъци или е-боклукът достигнаха през 2014 г. рекордните 41,8 милиона тона в света срещу 39,8 милиона през 2013 г.

Това показва публикувано днес изследване на Университета на ООН (УООН), предаде АФП, предаде БГНЕС.

Близо 60% от цялото количество са електро-домакинските уреди, оборудването за баня и пералните. Около 7% се падат на мобилните телефони, калкулаторите, преносимите компютри и принтерите.

Според изследването Норвегия е страната, която произвежда най-голямо количество е-отпадъци на глава от населението – 28,4 кг на човек, следвана от Швейцария (26,3 кг) и Исландия (26,1 кг).

Регионът, който генерира най-малко електрически и електронни отпадъци е Африка – приблизително 1,7 кг на човек. Общо целият континент е произвел 1,9 тона е-боклук през миналата година.

Като обем най-много е-отпадъци се падат на САЩ и на Китай – 32% за двете страни, следвани от Япония, Германия и Индия. Едва по-малко от една шеста от тези отпадъци са били правилно рециклирани, подчертава УООН в изследването. А отпадъците съдържат ценни ресурси като желязо, мед и злато. За 2014 г. тези отпадъци имат приблизителна стойност 48 милиарда евро.

Е-отпадъците съдържат и опасни компоненти като живак, кадмий и хром. Експертите очакват, че през 2018 г. електронните и електрическите отпадъци да стигнат 50 милиона тона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа