Русия и Турция подписват до края на юни за "Турски поток"

13688
Русия и Турция подписват до края на юни за "Турски поток"

Русия и Турция могат да подпишат споразумението за строителството на "Турски поток" до края на юни тази година. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак на открития в Санкт Петербург международен икономически форум, предаде ТАСС.

"Ние имаме разбирането, че правителството споразумение може да бъде подписано до края на юни", отбеляза той.

Die Presse: "Турски поток" може да стане "Набуко 2" и да мине през България

Австрийската енергийна компания OMV има намерение да строи връзка между "Турски поток" от българско-турската граница с централноевропе...

Междувременно стана ясно, че руският газов гигант "Газпром" не изключва привличането на други акционери към проекта "Турски поток". Това заяви вицепрезидентът на компанията Александър Медведев. Пред агенция ТАСС той уточни, че има кандидати за акционери на морския участък, но засега такива преговори не се водят, предаде БНР.

"Сега няма необходимост от водене на преговори. Има кандидати. Първо, трябва да се получат всички необходими решения, съгласувания", посочи той. 

"Газпром" и турската компания "Боташ-1" подписаха през декември 2014 година меморандум за строителство на газопровод с мощност 63 милиарда куб. м газ годишно от Русия към Турция през Черно море. 

Новият газопровод ще мине от района Анапа по дъното на Черно море до Къйъкьой в европейската част на Турция и по-нататък през Люлебургаз до местността Ипсала на турско-гръцката граница. 

"Газпром" оцени стойността на първата част от "Турски поток" на 3,3 млрд. евро

По предварителни оценки стойността на първия участък от газопровода "Турски поток" е съпоставима с цената за първия участък от „Ю...

Морският участък на газопровода ще се състои от четири разклонения, всяко с мощност 15,75 млрд. куб. м. Предвижда се газът от първото разклонение да бъде изцяло насочен към турския пазар.

"Пускът на газопровода "Турски поток" вероятно ще е след 2017 г.", казва в края на май турският посланик в Москва Умит Ярдим.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа