Русия отвърна за MH17: Отклонил се е от маршрута, украинската армия е имала ракети в района

27864
Русия отвърна за MH17: Отклонил се е от маршрута, украинската армия е имала ракети в района
Снимка: Gettyimages

Сваленият малайзийски самолет се е отклонил от маршрута, след като прелетял над град Донецк. Това твърди генералният щаб на руските въоръжени сили, позовавайки се на данните на контрола върху полетите.

Причината за отклонението може да бъде посочена, само след като се разчетат "черните кутии" на самолета, посочва руската страна, предаде ИТАР-ТАСС.

Според генерал-лейтенант Андрей Картополов, който е шеф на генералния щаб на руските въоръжени сили, до малайзийския Боинг е летял украински „Су-25”. Руският военен твърди, че изтребителят може да достига спокойно 10 км височина и е въоръжен с ракети „въздух-въздух” – P-60. Картополов добави, че е имало отклонение на малайзийския самолет от обичайния маршрут и то е било 14 километра, според данни на въздушния център в Ростов на Дон. Гражданският самолет е направил маневра да се върне обратно "в линия", когато се е случила трагедията.

Три-четири ракетни установки "БУК М1" е имала частта на украинската армия, която е била разположена в района, където бе свален малайзийския пътнически самолет, каза още Картополов. Това се виждало от сателитни снимки, направени още на 14 юли. Едната установка била на 8 километра от Луганск, а друга се е намирала близо до Донецк.

Картополов заяви, че Русия "никога" не е снабдявала с ракетни установки "Бук" сепаратистите в Източна Украйна. Руският военен отрече, че Москва някога е предоставяла каквото и да е оръжие или военно оборудване на бунтовниците.

По 5 хил. долара обезщетение на човек за MH17, Лондон иска засилване на санкциите срещу Русия

Малайзийските авиолинии ще дадат по 5000 долара на семействата на пътниците, загинали на борда на "MH17". Националният превозвач на аз...

Междувременно в Twitter писателят и публицист Томас Зейнер написа, че сред отломките на малайзийския самолет Боинг-777, който се разби в Източна Украйна, са били открити следи от шрапнели.

„Край на играта за Владимир Путин. Потвърдено беше наличието на следи от шрапнели от дясната страна на МН17, точно под последния прозорец в пилотската кабина”, написа Зейнер.

Според Flightradar24 полетите на Малайзийските авиолинии от Великобритания за Малайзия сега летят над Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа