Русия разкритикува САЩ за отношението към протестиращите

24795
Русия разкритикува САЩ за отношението към протестиращите
Снимка: Getty Images

Американците са много загрижени за протестиращите в други страни, но срещу демонстрантите в САЩ използват всички налични силови средства. Това гласи изявление на официалния представител на руското външно министерство Александър Лукашевич, което той направи във връзка с протестите в град Фъргюсън, предаде ТАСС.

„Действията на властите в САЩ не оставят съмнение, че те се опитват да спрат с насилие протестите срещу полицейския произвол и ненаказаните полицейски престъпления, които имат очевидна расова мотивация. В града е пристигнала Националната гвардия и военна техника, които безразборно използват специални средства за справяне с протестиращите, включително сълзотворен газ. А задържанията и арестите не спират”, подчерта Лукашевич.

В много американски градове се провеждат протести заради решението да не се повдига обвинение срещу полицая, застрелял преди време чернокожо момче във Фъргюсън. В Лос Анджелис днес бяха арестувани 130 демонстранти.

Демонстрации в продължение на няколко часа се проведоха в близост до магистрали, полицейски управления и улици. Протестиращите опитаха да блокират магистралите 110 и 101. Активистите скандират "Няма да има съдебен процес, няма да има мир", настоявайки за наказание на полицая Дарън Уилсън, застрелял през лятото в градчето Фергюсън 18-годишното чернокожо момче Майкъл Браун. В резултат на сблъсъците между демонстранти и полицейски служители е бил ранен един човек. Бунтовете във Фъргюсън започнаха в понеделник вечерта, след като беше обявено, че белият полицай няма да бъде съден за убийство.

Меркел: Санкциите срещу Русия са неизбежни

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че времето да бъдат отменени икономическите санкции срещу Русия още не е дошло, предаде ТАСС. ...

Стотици жители на града, предимно афроамериканци, излязоха на улиците, за да протестират срещу това решение. Действието бързо прерасна в масови безредици с погроми, палежи, грабежи и стрелба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа