Русия се закани на САЩ

36936
Русия се закани на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

"Нелегитимните антируски санкции", приети от САЩ, и тяхната "деструктивна и късогледа" политика ще имат за Вашингтон "много конкретни" последствия, заяви руското външно министерство в комюнике, предаде БГНЕС.

"Последствията за Вашингтон от тази деструктивна и късогледа политика ще бъдат много конкретни", увери министерството в първа реакция на санкциите, обявени снощи от Вашингтон. Министерството, което осъжда "антируските и нелегитимни санкции" на Вашингтон, не споменава обявените също вчера санкции от ЕС.

Според Кремъл САЩ опитват "да избягат от отговорностите си за трагичното развитие на положението в Украйна". Руското външно министерство обвинява Вашингтон, че иска да накаже Москва за нейната независима политика.

Вчера САЩ и ЕС обявиха нови санкции срещу Русия заради ролята й във войната в Украйна. Тези санкции са най-сериозните срещу страната след края на Студената война.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор са се съгласили, че Женевското споразумение от 17 април е най-добрата основа за възстановяване от кризата в Украйна.

"На 29 юли разговарях по телефона с Джон Кери. Ние винаги говорим конструктивно и си казваме истината. По време на разговора вчера аз обърнах специално внимание на необходимостта за незабавно прекратяване на огъня от страна на украинската армия. Призовах да се спре нарушението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Кери обеща да изпрати подходящ сигнал и ще видим как Киев ще го възприеме", каза руският външен министър.

"На второ място обърнахме специално внимание на женевското споразумение, което разработвахме в продължение на осем часа, а нашите западни партньори отказаха да подкрепят в СС на ООН и ОССЕ. Кери се съгласи с мен, че то е най-добрата основа за по-нататъшна работа. Споразумението предвижда незабавното прекратяване на огъня, започване на процес на конституционна реформа с участието на всички региони в Украйна. Все още няма стъпки в тази насока", обясни Лавров.

Новите санкции срещу Русия могат да навредят на германската икономика

Новите санкции срещу Русия могат да навредят на германската икономика, но мирът е по-важен. Това заяви днес министърът на икономиката и...

Двамата лидери се договорили да се върнат към постигнатия консенсус на 17 април и предстоящата среща в Минск да се съсредоточи върху Женевското споразумение и пътната карта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com