Русия смекчава медийния тон по отношение на Украйна

20851
Русия смекчава медийния тон по отношение на Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Тонът на руската пропагандата за положението в Украйна стана видимо по-мек, пише политическият наблюдател на немското сп. "Шпигел" Мориц Гатман, предаде БГНЕС.

Специалисти от информационно-аналитичната компания "Медиалогия" признават, че през последните няколко месеца съществено се е променила терминологията в руските медии. Ако след свалянето на Виктор Янукович всички руски телевизии истерично съобщаваха за "киевската хунта" и "фашистите от "Десния сектор", то сега, след избирането на Петро Порошенко за президент, понятието "хунта" изчезна, а за украинските военни се използват думи като "национална гвардия" или относително неутралното "силоваци".

А и Путин даде сигнал за отбой на подстрекателите в лагера си, продължава журналистът. Неговият говорител Дмитрий Песков публично се дистанцира от президентския съветник Сергей Глазьов, който преди това в интервю за Би Би Си нарече "фашист" избрания украински президент Порошенко. По подобен начин се развиха нещата и с неоимпериалиста Александр Дугин – той бе отстранен от поста зам-ръководител на катедрата по социология в Московския държавен университет след призива му да бъдат "убивани, убивани и още веднъж убивани представителите на "киевската хунта". "Телевизиите вече не канят политиците, които се обявяват за вкарване на войски в Украйна", оплаква се главният редактор на един от патриотичните издания Александър Проханов (на в. "Завтра"-"Утре").

На този фон дипломатите смятат, че в Източна Украйна Путин няма никакъв генерален план – за разлика от Крим. Той действа в зависимост от ситуацията. По-специално неговата политика се определя от два фактора – евентуалните санкции на Запада и настроенията сред руснаците. А те вече са уморени от няколко месечната военна истерия. Две трети от руските граждани са против вкарването на руски войски в Украйна, показват допитванията на социологическия институт ВЦИОМ. Наред с това все повече хора се боят от война с Украйна.

Внимателно смекчаване на тона на руската пропаганда и първите консултации за примирие с участието на руския посланик и приближения на Путин Виктор Медведчук показват, че Москва е готова за деескалация на напрежението в Украйна, заключава Гатман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа