Русия съди ЕС в СТО заради Третия енергиен пакет

31443
Русия съди ЕС в СТО заради Третия енергиен пакет
Снимка: БГНЕС

Русия заведе иск в рамките на Световната търговска организация (СТО) във връзка с Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Това заяви директорът на департамента за търговски преговори на министерството на икономическото развитие Максим Медведков.

По процедура следват два месеца на консултации. Ако не бъде намерено решение, тогава Русия ще поиска арбитраж, който ще разглежда спора, обясни той, предаде БГНЕС.

Все още не е ясно кога ще е първата консултация, тъй като Брюксел трябва да отговори на нотата на Москва с иска.

Медведков напомни, че по време на преговорите за СТО ЕС дълго време се е опитвал да принуди Москва да раздели "Газпром" на две независими компании, едната от които ще се занимава с добив, а другата – с транспортиране на газ. Целта на Брюксел е била да получи по-конкурентно предложение на газовия пазар, а на следващия етап и свободен достъп до тръбата.

"След като не успя да постигне целта си, защото Русия не беше съгласна, ЕС реши да приеме Третия енергиен пакет. Според него компанията, която произвежда газа, не може да бъде собственик на тръбата на територията на ЕС, а даже ако я владее, трябва да използва услугите на независим оператор. Последният трябва да регулира цените на транспортирания газ", обясни Медведков. Въз основа на това законодателство страните-членки на ЕС започнаха да приемат съответните национални закони.

От 2010 г. Русия води консултации по този проблем на различни нива, заявявайки, че т.нар. Трети либерализационен енергиен пакет противоречи на нормите на СТО. Но консултациите не дадоха резултат. Европейците заявиха, че могат да изменят само някои норми, но не и да се откажат от системата като цяло.

Точно Третия либерализационен енергиен пакет е основната пречка пред строежа на "Южен поток", а България вече беше скастрена от ЕС заради опитите да направи промени в Закона за енергетиката, с които да даде различен статут на морската част на газопровода.

"Южен поток" отново зави към Австрия

"Газпром" се върна към идеята за строителството на отклонение от газопровода "Южен поток" на територията на Австрия, която бе разглеж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com