Русия вече посяга на пенсионната си система, за да стабилизира банките си

19291
Русия вече посяга на пенсионната си система, за да стабилизира банките си

Заради западните санкции, на Русия може да ѝ се наложи да налее 40 млрд. долара в банковата си система, пише Reuters. Оценката е на BNP Paribas и представлява почти 20% от планираните бюджетни разходи за тази година.

Руската централна банка вече обеща да отпусне над 1,2 трилиона рубли (19 млрд. долара) за банките в страната от началото на годината, след като през цялата минала година даде 350 млрд. рубли.

НАТО създава "гореща линия" за постоянна връзка с Русия

НАТО ще създаде постоянно действаща „гореща линия” за връзка с Русия, предаде ТАСС. През февруари 2014 година темата за не...

Очаква се съвсем скоро заемите от държавата да отидат при ВТБ, „Газпромбанк” и „Роселкхозбанк”. Прогнозите са, че за ВТБ и „Газпром” ще бъдат отпуснати над 200 млрд. рубли от Националния пенсионен фонд на Русия, чиято основна задача е да осигурява стабилността на пенсионната система. За „Сбербанк” пък най-вероятно ще отидат до 600 млрд. рубли. Шефът на „Сбербанк” Жерман Греф каза през миналата седмица, че ако цената на барел петрол се задържи средно около 45 долара тази година, Русия ще трябва да има в резерв 3 млрд. рубли.

Редица анализатори обаче считат това за недостатъчно. "1 трилион рубли ще вдигнат капиталовата адекватност на руския банков сектор с 200 базисни точки, но заради капиталовите загуби ще има спад от 500 базисни точки", обяснява Ярослав Совгура от руския клон на Moody’s. Освен това отпускането на заеми за руските банки е обвързано с условия – те да увеличат задължително кредитирането на ключови икономически сектори с 12%.

Според шефа на ВТБ Михаил Задорнов ще има свиване на дейността на редица големи, малки и средни руски банки. "Ще е трудно за всички, а най-слабите ще паднат в жертва на пазара", казва Задорнов.

През миналия месец Москва трябваше да спасява първата жертва на западните санкции и на кризата в Украйна – Trust Bank. Кремъл наля 130 млрд. рубли, за да не фалира банката. Тя е на 32-ро място по активи в Русия.

В Русия наложиха глоба по новия закон срещу хомосексуалността

Руски съд осъди журналистка, създала уебсайт в подкрепа на тийнейджъри с нестандартна сексуална ориентация, заради противоречив закон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа