Руски дисидент: Имам френско гражданство, но Русия ме удари в България, защото може да го стори тук

21798
Руски дисидент: Имам френско гражданство, но Русия ме удари в България, защото може да го стори тук
Снимка: БГНЕС

Привърженици и представители на асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" дойдоха да подкрепят задържания на Летище София по искане на Интерпол руски дисидент Николай Кобляков, който се яви в Софийския градски съд при гледането на мярката му за неотклонение, предаде БГНЕС.

Задържаният обясни на съда, че не иска да се укрива и не е съгласен с твърдението на обвинението и добави, че никога досега не се е крил.

Роденият през 1973 г. в СССР Кобляков обясни пред съда, че е френски гражданин, досега не е осъждан и работи за собствената си фирма. Още в началото на заседанието той пожела да се вземат като доказателства мобилният му телефон, където имало много важни снимки, свързани с дейността му като политически активист и компютъра му, но администрацията не позволила да ги вземе със себе си.

Пред съда бяха представени няколко документа от страна на Кобляков и защитата му. Кобляков фигурира в търговския регистър, като собственик на френска фирма, документ за здравословното състояние на обвиняемия от факултета по медицина в Париж, декларация от друг французин за предоставен имот на Кобляков при изпълнение на друга мярка, например "домашен арест", както и доклад за борба с корупцията в Русия от асоциация "Свободна Русия", чийто основател той.

Наложи се заседанието да бъде прекъснато, за да може Кобляков да се запознае с доказателствата на прокуратурата за задържането му. След близо 35-минутната почивка обвинението обяви, че поддържа искането на СГС и настоява за мярка за временно задържане до 40 дни в ареста, тъй като имало опасност обвиняемият да се укрие. От своя страна адвокатът на Коблянов Биляна Коцакова заяви, че няма доказателства за основаваща опасност клиентът й да избегне съдебни процедури. Тя пледира за по-лека мярка, която да бъде подписка, като изтъкна, че няма нито едно доказателство по делото, което да подкрепя тезата, че той може да се укрие.

Кобляков обясни, че през 2011 г. неговата асоциация "Свободна Русия" се превръща в най-голямата опозиционна организация на политиката в Русия, извън самата Русия. Кобляков продължи с, това че на 6 юни президентът на Русия Владимир Путин е бил на посещение в Париж, а Кобляков е бил един от единствените трима, които се осмелили да протестират под украински знамена. Очевидно руснаците знаят къде живея във Франция, но не са се опитвали да ме екстрадират. Те знаят, че България не е толкова независима страна, колкото другите европейски държави. За мен това е тест за независимостта на България, обяви Кобляков. Той съобщи, че пра пра дядо му е бил участник в боевете на връх Шипка и добави, че изразява доверието си в българската правосъдна система и гарантира, че няма да бяга, защото има по-дългосрочни цели, от колкото това да избяга.

В крайна сметка Кобляков беше пуснат от съда срещу подписка.

Русия планира двумесечни учения за запасняци

Министерството на отбраната на Русия планира да свика военни запасняци от цялата страна на двумесечна военна подготовка и учения. Инфор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа