Руски експерти считат случващото се в Македония за "Майдан" - заради енергетиката

14408
Руски експерти считат случващото се в Македония за "Майдан" - заради енергетиката

САЩ и ЕС последователно блокират всякакви опити на страните от Югоизточна Европа да се включат в перспективните руски енергийни газотранспортни проекти за доставка на“синьо гориво“, пише руското издание svpressa.ru

По думите на руският зам.-министър на финансите Сергей Сторчак Атина няма да може да привлече финансиране от страна на Москва за строителството на гръцкия участък от газопровода „Турски поток“.

Лавров заговори за разделяне на Македония между Албания и България*

Руският външен министър Сергей Лавров е убеден, че случващото се в Македония е факт заради намерението на македонския премиер Никола ...

Гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис заява: „Кой казва, че излизането от еврозоната и връщането към националната валута е катастрофа?“ Не е изключено и други страни от ЕС, оказали се в патова ситуация поради геополитическите амбиции на Брюксел и диктата от страна на САЩ да си задават същия въпрос, пише още изданието.

Всичко, което Брюксел прави по отношение на Русия, в частност като блокира енергийните проекти на Южен и Турски поток, са 100% политически мотивирани акции, смята членът на експертния съвет на Съюза на нефтените и газови производители в Русия Елдар Касаев.

Според него чиновниците от Брюксел не са отчели, че със спирането на "Южен поток" са санкционирали самите европейци. Потенциалните страни-участници в проекта с нескрито неудоволствие възприеха спирането му. Някои от тях и сега се надяват, че Южен поток ще бъде размразен, най-вече България, смята Касаев.

Северна Европа се оказа в печеливша позиция заради Северен поток, а Балканите бяха обречени на „енергиен глад“. Неочакваният македонски Майдан безусловно е свързан с борбата срещу руското енергийно присъствие в Европа.

От Пристанище Варна очакват развитие по въпроса с "Южен поток"

„Към момента договорът за газопровода „Южен поток” е действащ. Една част от тръбите са на трето кейово място, а друга...

Според Касаев трябва да се вземе предвид, че тази страна не се присъедини към санкциите срещу Русия. Вълненията там неслучайно започнаха скоро след като в Скопие бе посланикът на САЩ Джес Бейли, който дълго време е работил в Турция и има отлични връзки в региона. Ясно е, че този конфликт е подготвен, но това, че избухна точно сега не е случайно, смята той.

Ръководителят на аналитичното управление на Фонда за национална енергийна безопасност Александър Пасечник казва, че в момента виждаме, че как се води борба за Гърция и по-точно за енергийния ѝ статус.

За да блокират строителството на "Турски поток", властите на ЕС използват кредитните задължения на Гърция, смята Пасечник. Според него ЕС ще се опита да въвлече Гърция в други, алтернативни на "Южен поток" проекти. На въпрос дали Европа може да разчита на иранския газ. Пасечник казва: "Принципно Техеран е стратегически конкурент на Русия. Но в близките 5-7 години това не е възможно".

Директорът на Фонда за енергийно развитие Сергей Пикин напомня, че никой до момента не е отменял транзита на руски газ през територията на Украйна.

Сръбският президент изключва строеж на "Турски поток" на сръбска територия

Заради Европейския съюз - тази причина изтъкна сръбският президент Томислав Николич като основно и незаобиколимо препятствие относно ст...

Според него ако има желание ЕС може лесно да предотврати, както банкрута, така и излизането на Гърция от ЕС. В тази страна вече са инвестирани над 300 млрд. евро, напомня Пикин, а финансовите възможност на ЕС са огромни. Още повече, че редом е още един мощен валутен помощник – САЩ, които не са заинтересовани в разпада на ЕС. Ако имат желание, те биха могли да помогнат на Гърция. Тук става въпрос по-скоро за политическа дисциплина: Брюксел иска да командва в Европа, като кара страните в ЕС да играят по общите правила, категоричен е Пикин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа