Руски щурм в Белбек тази нощ и авиобазата е в ръцете на Путин

13309
Руски щурм в Белбек тази нощ и авиобазата е в ръцете на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Руските войски щурмуваха украинската военна част в Белбек в събота вечерта, след като украинските военнослужещи отказаха да я напуснат след изтичането на крайния срок, в който те трябваше да предадат контрола на авиобазата в ръцете на Русия. Източници заявяват, че по време на атаката в района са били чути изстрели и експлозии и са били задействани поне шест бронетранспортьора, съобщи ръководителят на медия центъра на Министерство на отбраната на Украйна Владислав Селезньов. Най-малко един човек е бил ранен по време на щурма.

По-късно стана ясно, че командирът на украинското военно поделение Юлий Мамчур е бил арестуван. Съпругата му е съобщила, че мъжът й се е обадил по телефона, че е арестуван и го водят към военния затвор в Севастопол. Командирът не е успял да съобщи повече подробности, защото връзката е била прекъсната. По-късно беше публикувано изказване на Мамчур, в което той заявява, че неговите подчинени не са се предали.

Кличко иска ЕС и САЩ да наложат „болезнени за Путин” икономически санкции на Русия

Виталий Кличко смята, че нахлуването на Русия в Украйна и окупацията на Крим са унищожили системата за европейска сигурност, а Путин е ...

Междувременно украинският министър на отбраната Игор Тенюх заяви, че украинските войници няма да напуснат територията на Крим. "Всички инструкции и препоръки към украинските военни бяха ясно дефинирани още от първите дни на руската окупация на Крим. Заповедта беше една: да стоят и да отбраняват поверените им части. Разбирам, че това е трудно в такива условия. В момента ние търсим пътища за излизане от ситуацията на политическо равнище, за да решим този въпрос по дипломатически канали. Това е първото. Второ, ние не можем и нямаме право да напускаме територията на Крим, на което много се надяват руските войски и т. нар. правителство на Крим", изтъкна Тенюх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа