Руският земеделски министър: Трябват ни 13,2 млрд. евро заради санкциите на ЕС

16998
Руският земеделски министър: Трябват ни 13,2 млрд. евро заради санкциите на ЕС
Снимка: БГНЕС

Руският земеделски сектор се нуждае от допълнителни инвестиции в размер на 636 милиарда рубли (17,6 милиарда долара, 13,2 милиарда евро), за да замени забранените за внос продукти в отговор на западните санкции, съобщи руският министър на земеделието Николай Фьодоров, предаде БГНЕС.

"Подготвихме сравнително оптимистичен сценарий за развитието на сектора, който предвижда допълнително финансиране не от един трилион, а от 636 милиарда рубли от 2015 до 2020 г.", заяви министърът. По-рано този месец Русия наложи забрана на вноса на храни от САЩ, ЕС и още няколко страни в отговор на западните икономически санкции. Впоследствие обаче Москва извади някои от забранените стоки от списъка.

Търговската война е част от по-широка криза в отношенията между Изтока и Запада, предизвикана от предполагаемите опити на Русия да раздели Украйна и решението на Киев да се стреми към по-близък политически и икономически съюз с Европа. Официални представители изразиха увереност, че Русия ще успее да компенсира недостига с внос от Латинска Америка и от други съюзнически страни и с допълнителни инвестиции в собствения си земеделски сектор.

Но цената за това става ясна едва сега. Посочената от Фьодоров цифра е три пъти по-висока от неотдавнашните изчисления на вицепремиера Аркадий Дворкович. Русия разчита много на чуждестранни плодове и зеленчуци, защото дългите й зими и неблагоприятен климат не позволяват на земеделците да задоволяват нуждите на разрастващата се средна класа в страната. Освен това Русия разчита до голяма степен на чуждестранни семена за храните, които произвежда сама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа