Руските депутати одобриха масова амнистия по случай 9 май

5658
Руските депутати одобриха масова амнистия по случай 9 май
Снимка: Getty Images

Руските депутати подкрепиха масова амнистия , която може да обхване до 60 000 души.

Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри законопроекта за амнистия, който беше предложен от президента Владимир Путин като хуманитарен жест по повод 70-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия, съобщава АФП.

"Смятаме, че 60 000 души могат да се възползват от амнистията и да излязат от затвора", каза Павел Крашениников от управляващата партия "Единна Русия" след като представи законопроекта.

Той ще покрива широк кръг от осъдени за по-леки престъпления, военни ветерани, самотни родители, болни или инвалиди, както и такива, които са осъдени за първи път. Въпреки това обаче в проектозакона има много изключение и според активисти на човешки права в действителност от затвора ще излязат малко хора.

"Това не е амнистия, това е подигравка със здравия разум и с осъдените", казва Олга Романова, ръководител на организацията "Sitting Rus", която се занимава с правата на затворниците.

"Броят на хората, които ще излязат от наказателните лагери в рамките на тази амнистия са на практика нула", коментира Ина Бажибина, експертка към организацията. Според нея причина за това е, че освобождаването не включва свързани с бизнеса и с наркотици престъпления. "Това се прави, за да се каже, че има амнистия, а не от милост", каза още тя.

Предишната амнистия, която подписа Путин, беше преди началото на Зимната Олимпиада в Сочи, която включи и освобождаването на задържаните момичета от групата "Пуси райът". Тогава бяха освободени и активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", задържани при протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа