САЩ пращат 300 военни да обучават украинската армия, Русия настръхна и припомни войната в Грузия

31628
САЩ пращат 300 военни да обучават украинската армия, Русия настръхна и припомни войната в Грузия
Снимка: Getty Images/Guliver

В близките дни САЩ ще изпрати 300 отлично обучени военни в Украйна, които имат за задача да тренират и подготвят войници и офицери от бившата съветска република, гръмнаха медиите в Русия. Американските инстриктори трябва да обучат три батальона украински военни. Според експерти от Русия, цитирани от gazeta.ru, това е начало на процеса на "американизация" на украинската армия.

Военните от САЩ ще пристигнат в бившата съветска република още този месец и ще останат там до октомври. Всички тези факти разкрива съобщение на сайта за държавни поръчки на правителството на САЩ, чрез което е обявен конкурс за набиране на военни спецчасти, съобщава РИА "Новости". Според информацията те ще бъдат изпратени на Яворовския полигон в Лвовска област, където се намира Международният център за мир и сигурност на Украйна. Това е полигонът, на който в съветските времена беше разположен Прикарпатския военен окръг, а от 1995 година се използва за съвместни учения на войските на Украйна и НАТО.

Приятелката на Немцов се прибра в Украйна заради болната си майка

Основната свидетелка на убийството на Борис Немцов - приятелката му Анна Дурицкая, отлетя от Москва за Киев. Отпътуването на младата ук...

Новината, че Америка се захваща с обучението на украинските военнослужещи по-рано съобщи и един от главнокомандващите на силите на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис. Подробности за мисията засега никой не съобщава. В Русия обаче припомнят за подобна подготовка, която американски военни провеждаха с армията на Грузия. Програмата се наричаше "Обучи и оборудвай", беше на стойност $64 милиона, започна в Грузия през 2002 година и продължи 18 месеца. За сравнение gazeta.ru дава пример с обучението на 9000 военнослужещи в новата иракска армия, за което САЩ плати $25 милиарда. Обучението на грузинските военни тогава беше провеждано от морски пехотинци от Америка съвместо с британски инструктори. Грузинските военни, които бяха обучени от специалисти от САЩ по-късно участваха в бойните действия по време на конфликта между Русия и Грузия през 2008 година.

Американските военни обясняват необходимостта от помощ за украинската армия с факта, че разполагат с информация за действащи професионални руски военни на страната на самопровъзгласилата се република Донбас. Специалните руски части работели като инструктори на тази територия.

"Ние отлично разбираме, че не можем толкова бързо да научим човек да управлява модерните танкове, без руски инструктори", коментира пред gazeta.ru американски военен от централата на НАТО в Брюксел. Наскоро самият генерал Ходжис отбеляза, че участниците в бойните действия срещу Киев дори не са сепаратисти, а са обикновени "марионетки на Путин", които доставят оръжие от Русия.

Един от ръководителите на руската Асоциация на военните политолози Александър Перенджиев смята, че пристигането на американски военни в Украйна означава не просто "обучение и инструктаж", а установяване на контрол над въоръжените им сили. "Тук вече можем да говорим за процес на американизация на силовите структури в страната, коментира Перенджиев. - Това е началото на чистка и създаване на съвсем друг вид армия". Експертът е категоричен, че става въпрос за преобучение на украински военни, които вече имат добра подготовка, в специалната американска тактика за водене на битки.

ООН: Ситуацията с човешките права в Украйна се влошава рязко

Над 6000 души са загинали от април миналата година в резултат на боевете в източна Украйна. Информацията съобщи в Женева върховният пре...

Въпреки че от момента на разпада на СССР минаха 25 години, украинската армия ще си остане по своята структура в огромна степен съветска, отбелязват военни експерти.

Пращането на американски военни на територията на Украйна се случва на фона на дискусията за доставка на бойни смъртоносни оръжия. За тази възможност от Вашингтон вече официално питаха украинските държавници, включително и президента Петро Порошенко. Засега САЩ не дава знаци за доставка на такова оръжие, но президентът Барак Обама все пак обяви, че обмисля всички варианти за действие, ако средствата на дипломацията не разрешат конфликта в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа