САЩ упорито се цели в украинската енергетика

22256
САЩ упорито се цели в украинската енергетика
Снимка: Getty Images

Коментарите, че САЩ има много сериозни интереси по отношение на украинската енергетика вече биват подплатени с доказателства. Днес украинският министър на енергетиката и каменовъглената промишленост Юрий Продан и заместник-министърът на енергетиката на САЩ Уилям Браян обсъдиха въпроси, свързани с енергийната сигурност, предаде БГНЕС.

По време на срещата Продан и Браян са разисквали работата на въгледобивните предприятия в сегашните условия на военни действия в Донбас и възможностите за продължаване на сегашните преговори за доставка на природен газ от Русия за Украйна. Според украинското министерство на каменовъглената промишленост американската страна е готова да сподели своя опит за работа в кризисни условия и да изпрати свои специалисти за работа в Украинския антикризисен енергиен щаб, действащ под председателството на вицепремиера на Украйна Владимир Гройсман.

Срещата на ниво министри идва след като вчера ИТАР-ТАСС публикува информация, че американският енергиен гигант Chevron проявява интерес към дял в газопреносната мрежа в Украйна. Точно собствеността върху газопреносната мрежа, която е в ръцете на украинската държавна компания "Нафтогаз", беше една от основните карти при газовата криза в началото на 2009 година. Тогава Русия спря доставките на природен газ до и през Украйна, като "Газпром" искаше сериозен дял в газопреносната мрежа на Украйна в замяна на опрощаване на дълг. Киев обаче не се съгласи.

Украйна подозира, че Русия ще доставя техника на бунтовниците по хуманитарния коридор

Под прикритието на хуманитарната помощ Русия иска да организира коридор, по който да доставя на терористите танкове, системи за залпо...

През миналата седмица Украйна одобри скоростно антитерористичен закон, който позволява спирането на транзита на природен газ от Русия за Европа на украинска територия. Веднага се появиха коментари, че се търси вариант ЕС да поеме трансфера на газ още от украинско-руската граница, а не както е сегашното положение - от украинската граница със страните-членки на ЕС. В момента минаващият през Украйна руски газ е собственост на "Газпром". В замяна на тази отстъпка се заговори, че Брюксел няма да прави спънки на Москва относно "Южен поток". Както е добре известно, проектът е блокиран в България, макар да се оказа, че "Южен поток България" е увеличило капитала си въпреки изричната заповед на служебния икономически и енергиен министър Васил Щонов да се спрат всякакви действия по проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа