САЩ в официална позиция преди ООН: Сепаратистите са свалили MH17

20931
САЩ в официална позиция преди ООН: Сепаратистите са свалили MH17
Снимка: Gettyimages

Само няколко часа преди очакваната с голямо нетърпение резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно сваления през миналата седмица малайзийски самолет над Украйна, САЩ излезе с официална позиция по въпроса.

Позицията беше публикувана на сайта на американското посолство в България, а в нея се потвръждават официално думите на президента на САЩ Барак Обама, които той изрече буквално на следващия ден след трагедията. Тогава Обама каза, че виновни за случилото се са проруските сепаратисти, които са получили логистична и технологична подкрепа от Русия. Ето и пълният текст на позицията на Вашингтон:

Украинската армия изстреля ракети срещу гарата в Донецк, твърдят проруски бунтовници

Взаимните обвинения в агресия между Киев и проруските сепаратисти по отношение на продължаващите военни действия в Източна Украйна не с...

По наша преценка полет MH17 е бил най-вероятно свален от ракета земя-въздух от типа SA-11, изстреляна от контролирана от сепаратистите територия в Източна Украйна. Основаваме това заключение на няколко фактора.

През последния месец установихме нарастващ брой тежко въоръжение, преминаващо границата от Русия към Украйна в посока към сепаратистките бойци. Миналия уикенд Русия изпрати на сепаратистите конвой от военно оборудване от близо 150 машини, включително танкове, бронетранспортьори, артилерия и множество ракетни установки. Имаме също така информация, показваща, че Русия обучава сепаратистки бойци в база в Югозападна Русия. Това обучение включва и работа с противовъздушни системи.

Проруските сепаратисти са демонстрирали умения за работа с ракети земя-въздух и са свалили над една дузина самолети в последните няколко месеца, включително два големи транспортни самолета.

Латвия забранява на Йосиф Кобзон да стъпва на нейна територия

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич е включил в черния списък със санкционирани руски граждани трима много известни руски артис...

По времето, когато полет MH17 изгубва контакт, установихме, че ракета земя-въздух е била изстреляна от област, контролирана от сепаратистите в Югоизточна Украйна. Вярваме, че тази ракета е била от типа SA-11.

Прихванати разговори на сепаратисти, качени в YouTube от украинското правителство, показват, че сепаратистите са притежавали системи SA-11 поне от понеделник, 14 юли. В прихванатите разговори сепаратистите споменават няколко пъти, че имат и предислоцират системите БУК (SA-11).

Украйна ще иска обявяване на ДНР и ЛНР за терористични организации

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че Украйна подготвя международни искове за признаване на самопровъзгласилите се Луганс...

Постинги в социалните медии от четвъртък показват системи SA-11, предвижващи се през контролираните от сепаратисти градове Торез и Снижне, близо до мястото на катастрофата и предполагаемата точка на изстрелване на ракетата земя-въздух. От тази позиция SA-11 има обхват и височина с възможност да свали полет MH17.

Украинците също имат системи SA-11, но ние сме сигурни, че не е имало украински противовъздушни системи в обсега на катастрофата. Освен това украинските сили не са изстреляли нито една ракета земя-въздух по време на конфликта, въпреки че често са се оплаквали от нарушения на тяхното въздушно пространство от страна на руски военни самолети.

Малко след катастрофата сепаратисти, включително самопровъзгласилият се „министър на отбраната” на Донецката народна република Игор Стрелков поемат отговорност за свалянето на военен транспортен самолет, което е публикувано в социални медии.

САЩ: Самолетът вероятно е свален от ракета земя-въздух

Малайзийският самолет, който се разби в Украйна, отнемайки живот на 298 души, "вероятно е свален" от ракета земя-въздух, изстреляна о...

В прихванатия разговор, който беше широко разпространен в интернет, известен сепаратистки лидер казва на друг човек, че сепаратистка фракция е свалила самолет. След като стана ясно, че това е бил граждански самолет, сепаратистите свалят от социалните медии публикациите, с които се хвалят, че са свалили самолет и че притежават системата БУК (SA-11).

Аудиозапис, предоставен на медиите от украинските сили за сигурност, е бил анализиран от международни специалисти по разузнаване, които потвърдиха, че това са автентични разговори между известен сепаратистки лидер, сравнявайки предоставените в интернет от Украйна аудиозаписи със записи на известни сепаратисти.

Путин призова за прекратяване на огъня в Украйна

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти и украинските правителствени сили да прекратят огъня и да започнат прег...

Видеозаписи, публикувани вчера в социалните медии, показват ракетна система земя-въздух SA-11, придвижваща се на транспортна установка през Краснодон обратно в Русия. Видеозаписът показва, че на тази система липсва поне една ракета и се предполага, че тя е произвела изстрелване.

Събитията на земята на мястото на катастрофата ясно показват, че сепаратистите имат пълен контрол над този район.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа