СС на ООН прие резолюция за сваления самолет край Донецк

23830
СС на ООН прие резолюция за сваления самолет край Донецк
Снимка: Gettyimages

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която настоява проруските сепаратисти да позволят достъп и осигурят сигурност на мястото на катастрофата на малайзийския полет MH17, като запазят неговата непокътнатост и спрат вражеските действия в района.

Текстът бе изготвен от Австралия със сътрудничеството на 23 страни и бе приет единодушно, включително и от Русия. Той осъжда възможно най-силно нападението, при което бе свален самолета в източната част на Украйна и настоява виновните да отговарят за това. В текста се иска всички страни и протагонисти в региона, включително и Русия да сътрудничат изцяло на пълно, задълбочено и независимо международно разследване.

По-рано бе съобщено, че работата по издирването на загиналите пътници от сваления малайзийски самолет, е приключила. Това обяви украинският вицепремиер Владимир Гройсман.

"Работата по издирването на телата е завършена, намерени са 282 тела. След 19:00 (местно време) влакът с тленните останки ще замине за Харков, където се намират 31 експерти", каза чиновникът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В самолета обаче е имало 298 души и не е ясно защо вицепремиерът е обявил края на дейността, след като не са намерени още 16 тела.

По думите му Киев е "взел решение да се съгласи с преместването на телата в Нидерландия".

"Съгласно законодателството ние решихме да предадем разследването на холандските партньори и на всички други държави, които изявиха желание да участват в разследването", каза още Гройсман".

Киев обяви край на издирвателните работи около катастрофата

Приключена е работата по издирването на загиналите пътници от сваления малайзийски самолет, обяви украинският вицепремиер Владимир Грой...

Mалко преди това във Вашингтон американският президент Барак Обама окачестви като "оскърбителен" хаоса на мястото, където е паднал сваления малайзийски самолет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа