СЗО обяви война на скритите захари в борбата срещу затлъстяването

19339
СЗО обяви война на скритите захари в борбата срещу затлъстяването
Снимка: Thinkstock/Guliver

Световната здравна организация (СЗО) призова препоръчителния дневен достъп да се намали наполовина, след като пое отговорност за борбата срещу затлъстяването, предаде БГНЕС.

СЗО издаде разпоредба, че захарта трябва да съставя по-малко от 10% от ежедневния прием на енергия, но сега призова страните по света да се стремят към половината на това количество.

поставянето на летвата от 5% означава, че хората не бива да консумират повече от 25 г., или 6 чаени лъжички захар на ден. Стандартният кен безалкохолно съдържа еквивалента на 10 чаени лъжички захар. Опасните за здравето "свободни захари" във формата на трапезна захар, глюкоза или фруктоза се добавят към храните и напитките от производителите, готвачите и самите потребители, и могат да се намерят в меда и плодовите сокове.

Разпоредбите не се отнасят за захарите в пресните плодове, зеленчуците и млякото, тъй като няма доказателства, че са вредни, заяви СЗО.

Организацията посочи, че голяма част от свободните захари е скрита в преработените храни, които не се възприемат като сладки, например кетчупа, който съдържа пълна чаена лъжичка захар във всяка супена лъжица.

СЗО иска етикетите на храните явно да показват колко захар е скрита в храните и напитките, за да помогне на потребителите да изберат по-здравословни продукти. Новите разпоредби са част от битката на СЗО против затлъстяването, кариеса и редица други незаразни болести, като диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Тези болести убиват 16 млн. души годишно по данни на СЗО=

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа