Само един руски депутат против присъединяването на Крим

20938
Само един руски депутат против присъединяването на Крим
Снимка: Getty Images / Guliver

Руската дума ратифицира договора за присъединяването на Крим към Русия, който беше подписан във вторник от руския президент Владимир Путин и проруските лидери на полуострова, предаде БГНЕС.

За ратификацията гласуваха 443 депутати, а само един беше против. Така депутатите приеха конституционен закон за присъединяването на Крим към територията на Русия.

Гласуването на долната камара беше предпоследната законодателна пречка за договора за присъединяваме. "Аз подкрепям всички – Русия, Украйна и Беларус да бъдат заедно, но смятам, че гласуването, което се проведе днес, е крачка в обратна посока", каза депутатът от "Справедлива Русия" Иля Пономарьов, който гласува против. "Днес Русия направи огромна грешка, която може да се окаже трагична както за братските народи на Русия и Украйна, така и за цялото славянско единство и цялата система на международни отношения. Бъдещите поколения ще плащат за грешките, които се правят сега", обясни той.

Пономарьов каза, че не се противопоставя на идеята, но подчерта, че процесът се е случил твърде бързо. Според него след признаването на независимостта на Крим е трябвало да се изчака малко, за да се успокоят нещата и всички да се убедят, че Русия не проявява агресия. "След това трябва да се направи следващата крачка", убеден е депутатът.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц счита присъединяването на Крим към Русия за свършен факт, като икономическите санкции от страна на ЕС, според него, не биха помогнали за връщането на територията към Украйна, пише Агенция "Фокус".

Срещата на Г-8 в Сочи пропадна окончателно

Френският президент Франсоа Оланд официално обяви анулирането на срещата на върха ЕС-Русия, планирана за началото на юни - 4-ти и 5-ти...

"Това, което се случи в Крим противоречи на международното право, но е свършен факт. Ние можем да въведем жестоки икономически санкции, но това няма да помогне да се върне процесът в Крим в обратно направление. Ако кримският принцип се разпространи в други региони и ако страните от ЕС, където живеят руски малцинства бъдат застрашени от подобно развитие, то тогава ЕС ще бъде принуден да въведе санкции. Но мисля, че още не сме стигнали до там”, заяви Шулц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа