Седем държави призоваха Русия да спре ударите си в Сирия

12511
Седем държави призоваха Русия да спре ударите си в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Седем държави - Турция, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия, призоваха Русия да прекрати военно-въздушната операция в Сирия. Това гласи съвместна декларация, разпространена от турското министерство на външните работи.

В документа се твърди, че тези „действия ще доведат до по-нататъшна ескалация и ще засилят екстремизма и радикализацията“ на региона.

Какво се разбраха САЩ и Русия за Сирия

Военни представители на Русия и САЩ проведоха преговори късно снощи относно Сирия. Това се случва за първи път от момента, в който стан...

Русия вече обяви, че ще използва в Сирия единствено авиацията, действайки по молба на сирийския президент Башар Асад срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Междувременно председателя на парламентарния комитет по външна политика Алексей Пушков заяви, че военната операция на Русия в Сирия може да продължи около четири месеца:
"В Москва говорят за три или четири месеца операции."

Той потвърди още, че наземна операция няма да има.

До момента руските самолети са извършили 18 полета срещу 12 обекта на „Ислямска държава“ в Сирия, заяви говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков. 

"През нощта бяха извършени десет полета. Нанесени са удари по седем обекта на терористите", добави Конашенов, който уточни, че руските бойни самолети в Сирия са Су-24М, Су-25 и Су-34.

Бойко Ноев: Нито ЕС, нито НАТО ще ни помогнат при случващото се в Сирия

Първото голямо съкращение на бюджета на армията беше по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Затова е крайно време правителствот...

Той добави, че самолетите СУ-34 могат да нанасят удари по цялата територия на Сирия. "Искам да подчерта, че руските Су-34 нанасяха удари по целите от височина 5000 метра. Оборудването на тези самолети позволява попадения по всякакви наземни цели с абсолютна точност", посочи генералът.

По-рано ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов бе отбелязал, че операцията в Близкия изток ще има времеви рамки, без обаче да каже колко точно и какви видове въоръжения участват в нея. Впоследствие председателката на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко уточни, че съгласно закона за отбрана срокът на пребиваването на руските военни в Сирия ще бъде определен от президента.

Припомняме, че снощи военни представители на Русия и САЩ проведоха преговори относно Сирия. Това се случва за първи път от момента, в който стана известно за началото на руските въздушни удари по територията на страната, съобщи newsru.com.

Разговорът, който се е провел чрез видеоконферентна връзка, е продължил около два часа. Представителите на двете страни са обсъдили как да не си пречат един на друг при нанасянето на ударите по терористите в Сирия, каза официалният представител на Белия дом Джошуа Ърнест.

По думите му са се обсъждали въпроси, свързани с взаимната безопасност при обстрелите. „Това бяха първите преговори. И аз мисля, че ще има цяла серия такива контакти“, отбеляза още Ърнест, цитиран от Reuters.

Сирийски активисти: Русия удря там, където ИД не е на власт

Точно там, където Русия удари в Хомс, се намира умерената сирийска опозиция. Това не бяха удари срещу „Ислямска държава”, з...

Той добави още, че американските власти са били готови да приветстват приноса на Русия при реализирането на американската стратегия в борбата срещу „Ислямска държава“. Но Ърнест нарече въздушните удари на Русия по Сирия „неизбирателни“ и изрази мнение, че военната операция може да „въвлече дълбоко“ Русия в конфликта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа