Шест бойни кораба на НАТО вече са в Черно море за учения

37861
Шест бойни кораба на НАТО вече са в Черно море за учения

От днес кораби на НАТО навлязоха в Черно море за съвместни учения с българската, румънската и турската флота, съобщават от пресслужбата на Алианса.

Ученията ще включват симулации на нападения от самолети и на нападения с подводници. Ще има и практикуване на „стандартни маневри”, както и упражнения, при които се прави абордаж с малки плавателни съдове от специализирани групи за бързи удари.

За "Трети март" от САЩ: Разполагаме още военна сила в България

През следващите четири месеца САЩ ще разширят своя ангажимент към ученията "Атлантическа твърдост" с разполагане на бригада в Румъния и...

Общият брой на корабите на НАТО, които са във водите на Черно море за учението, е шест. Флотата, която е обозначена с инициалите SNMG2, е водена от адмирал Брад Уилямсън. Флагманският кораб, който е начело на „армадата”, е USS „Виксбърг”.

Според справката Уилямсън е водил SNMG2 в учения при американското крайбрежие, както и в Средиземно море. Едно от ученията е голямото Noble Justification. Сегашното учение в Черно море обаче се посочва от пресслужбата на НАТО като най-сложното, в което е участвала SNMG2.

Припомняме, че през миналата седмица Кипър позволи на Русия да използва кипърски бази при учения на руски бойни кораби в Средиземно море. Споразумението е факт в рамките на антитерористични операции и операции срещу пиратска дейност, съобщиха Москва и Никозия. „Не мисля, че това споразумение трябва да тревожи някого”, каза руският президент Владимир Путин.

Отделно в България е предвидено изграждането на командни центрове на НАТО, но според военния министър Николай Ненчев това е операция, която е планирани преди години.

България е част от стратегията на САЩ да сдържа Русия, казва американски дипломат

България е включена в плановете на Пентагона за сдържане на Русия, стана ясно от изказването на зам.-военният министър на САЩ Кристи...

В Севастопол, Крим, е най-голямата база на руския боен флот в Черно море. Полуостровът беше анексиран от Русия през миналата година и сега е част от границите на Руската федерация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа