Шойбле хем призна нуждата от свиване на гръцкия дълг, хем не е съгласен

12970
Шойбле хем призна нуждата от свиване на гръцкия дълг, хем не е съгласен
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският финансов министър Волфганг Шойбле призна, че МВФ има право в твърдението си за орязване на дълга на Гърция, но въпреки това изключи възможността това да стане. Признанието идва няколко часа преди крайния срок, в който Атина трябва да представи предложението си за реформи, за да получи нов спасителен заем, предаде Reuters.

Гръцкият кабинет вече одобри пакета, който Ципрас ще предложи в Брюксел, предаде BBC. Според финансовия анализатор Янис Куцомис Гърция ще иска 50 млрд. евро заем и предлага фискални мерки за 13 млрд. евро.

Гърция налага лимит от 1000 евро за изнасяне в чужбина?

Гръцкото правителство обмисля да въведе лимит от 1000 евро в брой за изнасяне в чужбина. Конкретната мярка обаче не бе включена във вче...

„Устойчивостта на дълговото ниво на Гърция няма как да бъде осъществена без опрощаване на част от гръцките дългове – тук от МВФ са прави. Не може обаче да има подстригване на гръцкия дълг, защото това ще е нарушение на основните на Европейския съюз”, коментира Шойбле. Той на практика не предложи някакво решение на омагьосания кръг, в който се превърна гръцката криза.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел ясно заяви, че не може да става и дума за опрощаване на дълг на Гърция.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск също се присъедини към мнението, че Гърция трябва да получи известно опрощение на дълга си. Това трябва да бъде част от новата спасителна програма за Атина. Според Туск „подстригването на дълга” трябва да е жест при реалистично предложение за реформи от страна на Алексис Ципрас.

Досега Гърция получи два големи спасителни заеми, на обща стойност 240 млрд. евро. Те обаче не успяха да вдигнат гръцката икономика на крака.

Туск: Кредиторите също да направят реалистично предложение на Гърция

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че кредиторите на Гърция трябва също да направят реалистично предложение за спр...

Междувременно Панос Каменос потвърди, че до няколко часа Гърция ще внесе своето предложение към кредиторите. Беше посочено, че крайният срок това да стане е 01:00 часа българско време сутринта на 10 юли, но вече има информация за 9:30 часа сутринта българско време. Половин час по-рано Ципрас е свикал заседание на парламентарната група на "Сириза", пише "Гардиън".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com