Шотландците все още се колебаят около референдума за независимост

13319
Шотландците все още се колебаят около референдума за независимост
Снимка: Getty Images / Guliver

Мнозинството англичани не са съгласни Шотландия да продължи да използва лирата стерлинга, ако обяви независимост след референдума през септември. Това гласят публикувани днес резултати от допитване до общественото мнение, информира АФП.

От общо около 3600 анкетирани в допитването "Future of England" 53% смятат, че Шотландия не трябва да запази лирата като платежно средство, ако се отдели от Обединеното кралство. На обратното мнение са едва 23% от участниците в анкетата. 15% не са нито "За", нито "Против", а 9% заявяват, че нямат мнение по въпроса.

Джоан Роулинг в кампания срещу отделянето на Шотландия

Британската писателка Джоан Роулинг, авторка на знаменития роман за Хари Потър, ще дари милиони паунди в кампанията срещу излизането ...

Темата с евентуалното обявяване на независимост от Шотландия е в сърцевината на политическите дебати един месец преди допитването. Премиерът и лидер на сепаратистката партия Алекс Салмънд предлага валутен съюз между Шотландия и останалата част от Великобритания /Англия, Уелс и Северна Ирландия/ под контрола на Bank of England. Тази идея обаче се отхвърля категорично от трите партии в британския парламент, както и от ръководителя на кампанията "По-добре заедно" Алистеър Дарлинг.

Според в. Financial Times, който анализира всички сондажи по въпроса, на 15 август 50% от четирите милиона шотландци биха гласували за оставане в Обединеното кралство, 37% - за отделяне, а 12% още не са решили как да гласуват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа