Шотландия наложи мораториум на шистовия газ

15551
Шотландия наложи мораториум на шистовия газ
Снимка: Gettyimages

Шотландия въведе мораториум върху лицензите за добив на шистов газ. Информацията обяви министърът на енергетиката на страната Фъгюс Уинг.

Отделно островната държава  ще извърши проучване и ще даде оценка за влиянието на добива на суровината и фракинг технологията върху здравето на населението.

Никола Старджън стана премиер на Шотландия

Никола Стърджън бе избрана за премиер на Шотландия от парламента в Единбург. Миналата седмица 44-годишната Стърджън, която е бивш адво...

"Въвеждаме мораториум върху издаването на проектни разрешения", заяви министърът, който е от Националната партия на Шотландия, обяснява ТАСС.

В момента на територията на Шотландия не се реализират никакви проекти за добив на шистов газ. Но според оценките именно тук са най-големите залежи на суровината в цялата Великобритания, обянсява БГНЕС.

Изчисленията сочат, че те са в порядъка на 80 трилиона кубически метра. Това количество може да посрещне нуждите на Великобритания за 30 години.

Решението слага път в "шистовите амбиции" на премиера Дейвид Камерън. Той вече се обяви изцяло в подкрепа на неконвенционалния газ в желанието си да ограничи добива на нефт и газ от Северно море. Всичко това беше посрещнато с огромни резерви от противниците на технологията фракинг, обяснва Reuters.

Шистовият газ вдига цената на земята

Проучванията и добивът на шистов газ у нас биха вдигнали цената на земята 9-10 пъти. Това заяви шефът на Института за пазарна иконом...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа