Шрьодер към Меркел: Берлин не трябваше да игнорира Русия

17275
Шрьодер към Меркел: Берлин не трябваше да игнорира Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият федерален канцлер Герхард Шрьодер подложи на унищожителна критика политиката на своя наследник Ангела Меркел спрямо Русия.

"Берлин не трябваше да допуска Европейската комисия да започне преговори за асоцииране с ЕС само с Украйна, а не с Русия", каза той в интервю за списание "Шпигел".

Меркел: Разкритията за катастрофата надхвърлят всяко въображение

Германският канцлер Ангела Меркел определи последните разкрития около трагедията над Френските Алпи като „надхвърлящи всяко въо...

 Шрьодер определи като грешка опитите да се изолира Русия на международната сцена. Той заяви, че ако е бил канцлер, е нямало да се съгласи с изключването на Русия от Г-8. "Именно в условията на криза преговорите са изключително необходими", подчерта Шрьодер, който беше начело на германското правителство в периода от 1998 до 2005 г.

Бившият канцлер отбеляза, че се отнася с разбиране към тревогите на Русия по повод на нейната сигурност. "С разпадането на Съветския съюз Варшавският договор престана да съществува, но НАТО не само остана, но даже значително се разшири на Изток", напомни Шрьодер.

Бившият канцлер също така категорично отхвърли страховете на Полша и Балтийските страни от Русия, които са напълно неоснователни. Той не познава никой в Русия, "който да е толкова голям безумец, че дори да помисли за възможността да постави под въпрос териториалната цялост на Полша или Балтийските страни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа