Шулц отправи първата явна заплаха към Гърция при "не"

14245
Шулц отправи първата явна заплаха към Гърция при "не"
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако резултатът от днешния референдум в Гърция е „не”, тогава Атина ще трябва да се обърне към друга валута и да излезе от еврозоната. Това заяви в прав текст председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който е и бивш лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В момента начело на ПЕС е Сергей Станишев. Именно след управлението на гръцките социалисти от ПАСОК страната влезе в спиралата на големите дългове, тъй като през 2001 година тогавашният гръцки премиер Костас Симитис даде съгласие за суапови операции, извършени от Goldman Sachs, за да се маскира нивото на гръцкия бюджетен дефицит и то да отговаря на маастрихтските критерии.

„Ще бъде ли Гърция в еврозоната и с еврото след референдума? Да, това е сигурно, но ако резултатът от плебисцита е „не”, Гърция ще трябва да се обърне към друга валута. Ако отговорът е „не”, тогава еврото ще е изчерпано като възможност за разплащане в Гърция”, каза Шулц пред радио Deutschlandfunk, информира електронната версия на „Катемерини”.

Ципрас след като гласува - сами определяме съдбата си

"Никой не може да игнорира решимостта на гръцкия народ да вземе съдбата си в свои ръце", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. След ...

„Щом някой възприеме друга валута извън еврото, значи излиза от валутния съюз на ЕС. Затова и мисля, че днес резултатът от гръцкия референдум няма да е „не””, поясни Шулц.

Досега не е ясно какво е движението на гласовете, макар че вече има цитирани социологически проучвания от страна на РИА Новости. Според екзитполовете преобладаващо се гласува с "не", като разликата в полза на този отговор пред "да" е между 3-4 до 7 процента. Първите официални резултати обаче ще са ясни чак в 21:00 часа.

Въпросът на референдума е дали Гърция да приеме проектното споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд от 25 юни 2015 година, което се състои от два документа. Първият от тях е „Реформи за завършване на текущата програма и след това“, а вторият – „Предварителен анализ на устойчивостта на дълга“. Това е първият референдум в Гърция от 1974 година. За да е валиден референдумът, избирателната активност трябва да е поне 40% от всички регистрирани гласоподаватели – 9 855 029 души.

 

Рисковете за България от гръцката криза - вносът на българи и износът на стоки

Гърция, заедно с Испания, спори за първото място в ЕС по български работници. Злите езици говорят за 200 000 души, а това е потенц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа