Швеция потвърди заповедта за арест на Джулиан Асандж

24172
Швеция потвърди заповедта за арест на Джулиан Асандж
Снимка: Getty Images / Guliver

Шведски съд потвърди издадената заповед за арест срещу основателя на сайта WikiLeaks (Уикилийкс) Джулиан Асандж заради предполагаемо сексуално посегателство.

Решението е пречка за 43-годишния австралиец, който се намира в еквадорското посолство в Лондон повече от две години в опит да предотврати екстрадирането си към Швеция. По време на делото в Стокхолмския районен съд прокуратурата поиска заповедта за арест, издадена в края на 2010 г., да бъде потвърдена, информира АФП.

Асандж за филма за Wikileaks: Лъжи и пропаганда!

Създателят на Wikileaks Джулиан Асандж разкритикува сценария на посветения на него филм "Петата власт", който в момента се снима от с...

Екипът от защитници на Асандж, който заяви, че разследването е продължило неразумно дълго време, съобщи, че ще обжалва решението, съобщава шведската осведомителна агенция ТТ. В резултат на решението австралийският журналист ще остане в еквадорското посолство в Лондон поради страх, че може да бъде екстрадиран в САЩ, съобщи адвокатът на защитата Пер Самюелсън, цитиран от ТТ.

Заповедта за арест беше издадена заради твърдения за изнасилване и сексуално посегателство, които Асандж отрича. Основателят на Уикилийкс поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон през юни 2012 г., след като изчерпа всички правни възможности в британските съдилища да избегне екстрадиция в Швеция.

Той се страхува, че изпращането му в Швеция ще бъде претекст за прехвърлянето му в САЩ, където WikiLeaks предизвика гняв заради публикуването на хиляди тайни документи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа