Швеция призна Палестина

25350
Швеция призна Палестина
Снимка: Getty Images / Guliver

Швеция официално признава държавата Палестина, заяви шведският външен министър.

"Днес правителството взе решение да признае държавата Палестина. Това е важна стъпка, която потвърждава правото на палестинците на самоуправление", каза министър Маргот Уолстрьом, цитирана от БГНЕС.

По време на встъпителната си реч в парламента в началото на месеца новият премиер на Швеция Стефан Льовен заяви, че страната му ще бъде първата държава - членка на ЕС в Западна Европа, която ще признае палестинската държава. Палестинците приветстваха този ход, но Израел повика посланика на Швеция, за да изрази протеста и разочарованието си.

САЩ призоваха Швеция да не признава палестинската държава, като описаха този ход като "прибързан" и казаха, че палестинската държава може да съществува само с договорено решение между израелци и палестинци.

Палестинският президент Махмуд Абас приветства решението на Швеция, каза неговият говорител и описа хода като "смел и исторически". Абас призова и други държави да последват Швеция. "Всички държави в света, които все още се колебаят да признаят нашето право на независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Йерусалим, да последват примера на Швеция", говорителят цитира Абас.

Досега 7 страни членки на ЕС в Източна Европа и Средиземноморието са признали палестинската държава: България, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша и Румъния.

И Русия поиска от Израел да прекрати заселничеството

Израел незабавно да прекрати строителството на жилища в окупираните палестински територии, поиска Виталий Чуркин, постоянен представи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа