Сигурността на най-голямата АЕЦ в Европа под въпрос заради боевете в Украйна

19421
Сигурността на най-голямата АЕЦ в Европа под въпрос заради боевете в Украйна

Има риск за сигурността на Запорожката АЕЦ заради боевете, който се водят само на 200 км от нея. Такива опасения изразява международната екоорганизация "Грийнпийс" за украинската централа, съобщава БГНЕС.

Според експерта на организацията Тобиас Мюнхмайер атомната електроцентрала може да не издържи на обстрел от тежки оръдия.

В района има много противотанкови оръдия, способни да пробият обшивката на реакторите, предупреждава Мюнхмайер. Дори и ако ударът не е по самия атомен реактор, а по електромрежата, това може да доведе до катастрофа. От строя ще бъдат извадени системите за охлаждане на атомния реактор, изтъква експертът и припомня, че именно срив в работата на системата за охлаждане доведе до аварията на японската АЕЦ Фукушима.

Запорожката АЕЦ е най-големият енергиен обект в Украйна и в Европа с установена мощност от 6000 мегавата. На нея се експлоатират шест енергоблока с мощност 1 милион киловатчаса всеки.

Сега в атомните електростанции в Украйна работят 13 от 15-те енергоблока. Радиационното, противопожарното и екологичното състояние на промишлените площадки на АЕЦ е в пределите на нормата.

Първи блок на Калининската АЕЦ е с удължен живот

Петгодишният проект за удължаване срока на експлоатация на енергоблок № 1 на Калининската АЕЦ, в който взеха активно участие всички по...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа