Ситуацията в Украйна се нажежава, Порошенко отмени визитата си в Турция

23191
Ситуацията в Украйна се нажежава, Порошенко отмени визитата си в Турция
Снимка: Gettyimages

Украйна днес заяви, че "руски войски" са поели контрол над стратегическия граничен украински град Новоазовск. Информацията съобщи "Фокус", позовавайки се на информация на  AFP.

„Вчера руски войници са поели контрол над град Новоазовск”, заяви украинският Съвет за национална сигурност и отбрана в Twitter. Пристанищният град наброява около 11 хиляди жители и се намира на няколко километра от руската граница.

Украйна обвини Русия в изпращане на ракети за бунтовниците

Киев обвини Русия, че изпраща още оборудване, включително ракетни установки, от другата страна на границата в размирната източната час...

В резултат на контранастъплението на опълченците те са превзели гр. Новозаводск и редица населени пунктове в Новозаводски, Старобешевски и Амвросиевски райони, обясни Андрей Лисенко, говорител на СНСО.

Междувременно премиерът Арсений Яценюк призова САЩ, Европейския съюз и Г-7 да замразят руските активи, докато руските сили не се изтеглят от територията на Украйна, предаде Ройтерс.

На правителствено заседание Яценюк е поискал "САЩ и ЕС, и страните от Г-7 да замразят руските активи и финанси, докато Русия не изтегли въоръжените сили, оборудване и агенти", информира БТА.

От своя страна президентът Петро Порошенко отмени визитата, която трябваше да направи днес в Турция във връзка с полагането на клетва от новия президент Реджеп Ердоган, и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана /СНСО/. Информацията съобщи пресслужбата на президентството, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Порошенко: Украйна ще е член на ЕС до 2020 г.

Президентът на Украйна Петро Порошенко очаква, че страната ще се присъедини към ЕС през 2020 г., предаде БГНЕС. "Целта на нашата страт...

"Светът трябва да даде оценка на рязкото изостряне на обстановката в Украйна", подчерта Порошенко.

Европейския съюз пък изрази днес крайно безпокойство от съобщенията за навлизане на руски войски в Украйна, информира БГНЕС.

"Ние сме извънредно обезпокоени от последното развитие на събитията", заяви Мая Кочианчич, говорителка на постоянния представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа