Сивите кардинали на Путин

71330
Сивите кардинали на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Хардлайнерите в Кремъл действат зад кулисите, избягват публичните изяви и рядко дават интервюта. На Запад почти никой не ги познава, но в същото време се знае, че Путин не направлява сам курса си на конфронтация. Зад твърдата му линия стои малък кръг от верни приближени. Известният руски политолог Евгений Минченко нарича тези хора "Политбюро 2.0" - нещо като нова версия на Политбюро от ерата на Съветския съюз.

Кръгът около Путин

Хората от най-близкото обкръжение на руския президент образуват две фракции - "Ястребите" и "Гълъбите", като в момента "Ястребите" определено са в подем, твърди германският експерт Ян Бремер, познавач на Кремъл и шеф на политическата консултантска фирма "Eurasia Group". Както обяснява Бремер, сегашният възход на "Ястребите" се дължи на факта, че те са с много силни позиции, когато става дума за геополитически въпроси. "В актуалната конфронтация със Запада геополитиката е за Путин много по-важна от икономиката. А тъй като "Гълъбите" представляват интересите на икономическия блок, тяхното влияние е в момента ограничено", пояснява Бремер.

Политологът Евгений Минченко твърди на свой ред, че в момента най-силно влияние върху Путин упражняват трима мъже от най-близкото му обкръжение: "Сергей Иванов, Сергей Шойгу и Игор Сечин са напоследък с много силни позиции. Те са и най-облагодетелствани от твърдия курс на Кремъл", казва Минченко.

Сергей Шойгу е вторият по популярност политик в Русия - след Путин. От ноември 2012 година той е министър на отбраната. Сергей Иванов пък е шеф на президентската администрация. Той е бивш сътрудник на КГБ и дългогодишен приятел на Путин. Бивш сътрудник на тайните служби е и Игор Сечин - един от най-верните приближени на Путин и шеф на държавния петролен концерн "Роснефт".

И тримата са представители на т.нар. "силоваци". Така в Русия наричат всички, които носят униформа. Най-могъщите "силови структури" са ръководствата на вътрешното министерство, министерството на отбраната и тайните служби. Тоест, като бивш офицер от КГБ Путин също принадлежи към "силоваците".

"Няма бивши "силоваци". Това обяснява и защо групата около Игор Сечин, която по принцип не е част от официалните властови механизми, упражнява в момента толкова силно влияние върху силовите структури", казва Минченко.

Ян Бремер е убеден, че конфронтацията със Запада е заздравила още повече връзките между Путин и хората от най-близкото му обкръжение: "Повечето от тях бяха сред първите, които бяха засегнати от санкциите на ЕС и САЩ. Но както виждаме, тези санкции не дадоха желания ефект. Те само засилиха още повече зависимостта на елитите от Путин", казва експертът.

"Не ги надценявайте!"

И Евгений Минченко твърди, че санкциите на Запада не са предизвикали сериозни промени в "Политбюро 2.0". Сечин, Шойгу и Иванов продължават да са много влиятелни, а наред с тях влиянието си засилиха и неколцина лоялни олигарси. "Най-важните фигури в "Политбюро 2.0" получиха големи обезщетения заради слабата външна конюнктура. Това важи преди всичко за братята Ковалчук и Ротенберг, както и за Генадий Тимченко", казва политологът Евгений Минченко, но в същото време подчертава, че влиянието на руските хардлайнери не бива да се надценява: "Ако "Ястребите" бяха надделели, руските войски вече щяха да са в Киев", казва политологът. Той не вярва, че в Кремъл има някаква единна фракция на "силоваците": "По-скоро става дума за взаимно конкуриращи се групи, всяка от които си има свои сфери на влияние", посочва Минченко.

И Ян Бремер е предпазлив в оценката си за ролята на "силоваците". Макар да е убеден, че процесите в днешна Русия се определят и ръководят от консервативните сили, Бремер смята, че влиянието на хората от кръга около Путин не бива да се надценява: "Днешната руска политика се определя еднолично от Путин, ролята на неговото обкръжение е по-скоро второстепенна", посочва експертът.

Източник: Дойче веле

Полша унижи Русия и постави уникален рекорд

Полша срещу Германия и Франция срещу Бразилия - това са полуфиналите на Световното първенство по волейбол, които ще се играят в събота,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com