Словения и Хърватия призовават за разширение на ЕС

3655
Словения и Хърватия призовават за разширение на ЕС
Снимка: Gettyimages

Президентите на Словения и Хървия - Борут Пахор и Колинда Грабар-Китарович, призоваха ЕС да обсъди разширението на Съюза за страни от Югоизточна Европа, предаде БГНЕС.

"Регионът се явява неотменна част от европейския проект. По-нататъшно задържане на процеса на разширяване на ЕС, наред с икономическата криза и настоящите предизвикателства пред сигурността може да се превърне в допълнителен фактор за дестабилизация на региона", се казва в съвместно изявление на Пахор и Грабар-Китарович.

"Процесът на разширение на ЕС се явява основна гаранция за дългосрочна стабилност и развитие на региона. Съюзът трябва да вкара процеса на разширение в дневния ред на своите политически приоритети, а не да го провежда като поредната "чисто техническа репетиция". Процесът на разширение може да служи като инструмент за търсенето на общи решения за настоящите остри въпроси, като например мигрантския проблем".

Съвместното изявление бе подписано от президентите на Словения и Хърватия в неделя по време на неформалната им среща в австрийския град Алпбах. В Случай на зелена светлина за предложената инициатива, заседанието на Съвета на Европа може да се проведе още през следващата година. По-рано бе съобщено, че ЕС може да ускори процеса на приемането в Съюза на балканските страни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа