Социален експеримент показа кой е по-отзивчив: грузинци или руснаци

7872
Социален експеримент показа кой е по-отзивчив: грузинци или руснаци
Снимка: Getty Images

Социален експеримент със скрита камера, проведен по идентичен сценарий и в Тбилиси (столицата на Грузия), и в Санкт Петербург (втория по големина град в Русия), разкрива, че грузинците са значително по-отзивчиви за помощ отколкото руснаците.

Проведеният посредством скрита камера експеримент се провежда по следния сценарий: момиче (професионална актриса) се преструва, че не се чувства добре, докато мъж – неин придружител (също актьор), спира произволни таксиметрови автомобили. Придружителят на „изпадналата в беда“ моли всеки един шофьорите на спрените таксиметрови коли да закарат момичето до спешното отделение на най-близката до локацията болница.

За какво бихте дали пари на бездомник - за алкохол или за детето му? Шокиращ експеримент!

Американецът Колби Пърсин прави шокиращ социален експеримент по улиците на Ню Йорк. Целта му е да разбере на какъв тип бездомник нюйор...

Но мъжът изрично предупреждава шофьорите, че момичето няма пари, с които да им заплати за извършената от тях услуга, затова отправя молба към всеки един от тях да извърши този курс безплатно.

Почти всичките грузински таксиметрови водачи се съгласяват да извършат курса, въпреки че предварително са предупредени, че няма да получат възнаграждение за него. В Русия се съгласява да го направи само един от тях.

„Безусловно е, че и в двете страни имаше хора, които отказаха да откарат момичето до болница безвъзмездно. Но в Грузия процентът на отзовалите се бе чувствително по-висок, отколкото в Русия,“ казват авторите на експеримента.

От общо 80% съгласили се да помогнат на момичето да се придвижи до спешното отделение на най-близката болница, едва 10% са руснаци, е заключението на екипа, провел този опит.

35 години без Владимир Висоцки

Днес се навършват 35 години от смъртта на гениалния бард Владимир Висоцки, който умира на 25 юли 1980 г. Официалната версия за смъртта...

„Ние бяхме шокирани, когато разбрахме колко голям е процентът на хората със славянска външност, които отказват да помогнат. Но защо това се случва? Ние препоръчваме на всеки, който е гледал този експеримент, да си помисли върху този въпрос. Защото ние не можем да намерим разумен отговор на този въпрос, а именно защо хората в Русия са толкова безразлични към чуждото страдание“ – с тези думи авторите на социалния експеримент, които са руски младежи, закриват епизода на своя проект.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа