Срокове за мира и войната между Русия и Украйна

96961
Срокове за мира и войната между Русия и Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Проруски активисти превзеха държавни сгради в източния украински град Донецк и призоваха за свикване на референдум за автономията на областта. В отговор на това украинският парламент поиска сурово наказание за сепаратистите, а анализаторите казват, че украинската криза се намира в нова опасна фаза.

Скрити в сградата на областната администрация в Донецк, няколко стотици активисти се нарекоха „Народен съвет” и изискаха правото да се отделят от Украйна, като призоваха на помощ руския президент Владимир Путин.

Проруските демонстранти нападнаха правителствени сгради и в други градове в Източна Украйна, като Луганск и Харков. По този повод военният анализатор Павел Фелгенхауер от „Новая газета” заяви, че има вероятност от руска военна намеса в трите източни града. „Реалният фактор е боеспособността на войските, които са разположени по границата. А точно сега тя е на най-високото си ниво”, казва той.

Въпреки това, готовността за битка не може да бъде поддържана безкрайно дълго, подчертава Фелгенхауер. Това означава, че Русия има ограничен период от време, в който може да нахлуе в Източна Украйна. „Така че въпросът е – сега или никога. Може би не точно никога, но настоящото ниво на бойна готовност може да бъде достигнато отново някъде около август”, обяснява анализаторът.

Фелгенхауер посочва, че периодът на повишена боеготовност тече от сега до средата на май, когато руските войски, които са разположени край Украйна, ще бъдат сменени. Това означава и че украинските власти в Киев също имат кратък срок, за да предприемат някакви мерки. Какво обаче могат да направят те?

Марк Галеоти, експерт по сигурността и преподавател в Нюйоркския университет, казва, че Украйна има възможност да използва сила, за да изгони проруските активисти от окупираните сгради. „Киев трябва да покаже, че има силата и решимостта за това. Ако не го направи, ще окуражи протестиращите още повече”, казва Галеоти.

Според него украинското правителство трябва да постигне трудния баланс между суровите мерки, които само ще влошат нещата, и това да изглежда слабо.

Засега всичко се случва без кръвопролития. Някои наблюдатели смятат, че ако Русия и Украйна предотвратят кръвопролитията до президентските избори на 25 май и идващото горещо лято, предстоящата зима ще задържи руските сили от руската страна на границата.

Voice of America

Проруските сепаратисти в Донбас отмениха създаването на Донецка република

Независимата Донецка република вече не съществува, след като Комитетът на патриотичните сили в Донбас (КПСД) реши да отмени вчерашното ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com