"Стратфор": Русия ще се разпадне до 2025 г., а САЩ работи за това и чрез България

84229
"Стратфор": Русия ще се разпадне до 2025 г., а САЩ работи за това и чрез България
Снимка: Getty Images

След десет години Руската федерация няма да бъде това, което познаваме днес. Там ще тече процес на разпадане заради невъзможността на Москва да изгради силна икономика, с чиято помощ да поддържа стабилна институционална връзка с различните региони на огромната територия, която влиза в състава на Русия. Това твърди в своята десетгодишна прогноза американската агенция „Стратфор”.

Същевременно американските анализатори считат, че до 2025 година нещата за САЩ няма да се променят и Съединените щати ще си останат в центъра на системата на международните отношения. Най-голямото предимство на САЩ е географското положение, изтъкват от „Стратфор”.

Сидеров: Трябва да кажем на Брюксел, че санкциите срещу Русия ни вредят

Няма какво да правим при президента, много сме различни. Много се разминаваме във вижданията. Това е причината да не отидем при него в ...

За ЕС прогнозата гласи, че и в следващите десет години няма да бъде решен най-големият проблем – този със свободната търговия, който създава различни като степен на развитие две големи области на Стария континент. Едната е тази на средиземноморските държави, а другата – на Германия и северните икономики.

За Близкия изток и Северна Африка „Стратфор” прогнозата е за продължаващ разпад на държавността, а по отношение на Китай предвиждането е за социални и политически препятствия поради модела на икономиката, който залага изключително на потреблението на Европа и САЩ.

Русия

Основният проблем на Русия е, че приходите на държавата отиват първо в Москва и чак след това се разпределят към регионалните центрове. Това води до големи разлики по отношение на ресурсите и точно този съветски модел предвещава събития в периода 2015 – 2025 година, каквито светът видя в СССР в периода 1980-2000 година, счита „Стратфор”.

Исторически Русия решава такива икономически проблеми с помощта на тайните служби, но сега ФСБ е отслабена, защото ръководството ѝ пряко е намесено в икономическите процеси в Руската федерация. Без способността на ФСБ да наложи контрол, разпадът на Руската федерация е много вероятен, смятат американските анализатори.

Митов: България и Румъния не трябва да се чувстват застрашени от Русия

България не се готви да тръгне на война срещу Русия, а само засилва отбранителния си капацитет чрез приемането на команден център на НА...

Процесите в Русия ще бъдат използвани от Полша, Румъния и Унгария, които ще искат да си върнат региони, поставени под руската шапка на влияние през вековете, но които трите държави считат за свои. Будапеща, Букурещ и Варшава ще работят да привлекат в своята орбита Украйна и Беларус. Финладия ще иска да си върне изцяло региона Карелия. Русия ще изтърве контрола над Северен Кавказ и Централна Азия, смята „Стратфор”.

Американските анализатори са най-разтревожени от това какво ще стане с ядрените оръжия, които сега има Русия и ако има разпад на Руската федерация, кой ще сложи ръка на редица ядрени ракети, разположени в периферията. „САЩ ще трябва да намери или военно решение, или да „създаде” стабилно правителство, което с икономически методи да удържи държавническия контрол и да не позволи екстремисти да се сдобият с ядрено оръжие”, гласи заключението на „Стартфор”.

Всичко ли е загубено за Русия – не, твърди „Стратфор”. Ако Русия проведе успешна експанизонистична политика в икономическо, политическо и дори военно естество, разпад на Руската федерация няма да има. Затова и САЩ опитват да правят съюзи и извън самото НАТО – от прибалтийските държави до България, привличайки в своя орбита колкото се може повече държави. Вашингтон ще опита да привлече и Турция, и дори Азербайджан. В тези държави ще бъдат разположени американски военни части – толкова големи, колкото Вашингтон счита за необходими заради степента на заплаха за американските интереси, смята „Стратфор”.

САЩ

Като най-голямо предимство за Съединените щати се сочи липсата на зависимост от износа. Само 5% от БВП на САЩ е „податлив на капризите на световното потребление”. Съединените щати изнасят едва 9% от своя БВП зад граница и 40% от този износ е за Канада и Мексико. Като предимство се сочи и фактът, че САЩ се обърна към шистовия газ, което предотвратява тотална блокада на американската икономика, подобна на тази от 1973 година, когато имаше ембарго на износа на арабски петрол за Америка.

САЩ и Англия искат засилване на санкциите срещу Русия

САЩ и Великобритания обсъждат задълбочаване на санкциите срещу Русия заради нейното малодушно поведение в Украйна, заяви държавният ...

САЩ спечели и от световната финансова криза. Капиталите на Китай, Русия и ЕС са вложени масово в американски съкровищни бонове, посочва „Статфор”. Невъзможно е Китай да изтегли рязко и внезапно вложеното в американски книжа, смятат американските анализатори, които залагат на постепенно изтегляне заради забавянето на икономическия ръст на Китай, но считат, че вътрешните инвестиции в САЩ ще растат.

По отношение на външната политика на Вашингтон „Стартфор” припомня, че се действа така, както от Втората световна война насам. Когато се появи опасност германския капитал и човешкия ресурс на Русия да формират хегемон в Европа, който да съперничи на САЩ, Вашингтон прави стратегически съюзи и се намесва, за да спре процесите.

Не всичко за САЩ обаче е розово. „Стратфор” напомня, че на 50 години в САЩ идва криза и моментът за такава ще дойде след 2025 година. Този път това ще е кризата на средната класа. И проблемът е, че тази класа не може да задържи стандарта си на живот, отговарящ на термина „средна класа”. В момента средният доход е около 50 хил. долара, което позволява да се купи скромна къща и да живее извън пренаселените градове, в по-спокойните предградия. Пред този стандарт има два проблема – първо, липсата на възможност да се купи къща за децата и второ – преструктурирането на американските корпорации, което подобрява продуктивността, но оставя без работа и без сигурност на трудовия пазар точно средната класа. Засега този процес не се превръща в политическа криза, но ще стане такава в периода 2028 – 2032 година, предрича „Стратфор”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа