Сушата унищожи поне 50% от реколтата в Румъния

3965
Сушата унищожи поне 50% от реколтата в Румъния

Румънската земеделска продукция е почти напълно унищожена от липсата на валежи през последните седмици. Добивът на пшеница, царевица и слънчоглед тази година, в сравнение с миналата 2014-а, ще бъде значително по-нисък.

Най-лошо е положението в източната част на Румъния, твърди президентът на Съюза на земеделските производители в Румъния (LAPAR). Там царевичната продукция е почти напълно унищожена, а повече от половината от слънчогледите ще бъдат загубени. В сравнение с миналата година, жътвата В Румъния през 2015-а година ще бъде наполовина по-малка.

Град призрак възкръсна в Калифорния

Град призрак възкръсна от водните дълбини заради сушата в Калифорния и целия югозапад на САЩ, пише Мегавселена. Сейнт Томас, озовал се...

Румънска аграрна медия твърди, че щетите от сушата отвъд Дунав са на стойност от 1 милиард евро. Румънският сайт Hotnews.ro пък цитира данни на Съюза на земеделските производители в северната ни съседка, според които загубите ще са на обща стойност от 2 милиарда – тоест двойно по-големи.

Като причина за унищожената реколта не се посочва толкова горещото време, което е типично за Румъния през летния сезон, колкото липсата на валежи.

Министърът на околната среда, водите и горите на Румъния твърди, че този „феномен“, както го определя тя, ще засегне най-вече регионите на Молдова и Банат, както и части от Добруджа, югоизточната половина от Олтеница и Източна Трансилвания.

Най-големият дефицит на почвена влага се очаква в южните части от страната, където жегите през летните месеци могат да бъдат екстремни, казва още министърът.

Глобалното затопляне пречи на борбата с бедността

Климатичните промени може да подкопаят усилията за премахване на крайната бедност по цял свят, предупреждава Световната банка. В нов до...

Oчаква се, че aвгуст също ще донесе на Румъния високи температури и няма да преобладават почти никакви валежи, съдейки по дългосрочната прогноза за месеца. Поне до края на месеца не се очаква максималните температури в Букурещ да паднат под 35 градуса.

Подобна суша не засяга Румъния за първи път. Същото се случи и през 2012 г., когато нямаше почти никаква реколта отвъд Дунав.Причината тогава отново не беше в горещините, а в липсата на валежи.

Използвани източници: Съюз на земеделските производители в Румъния (LAPAR), цитиран от Romania Insider и Hotnews.ro; Министерство на околната среда, горите и водите на Румъния, цитирано от Romania Insider; Agerpres; Wolfram Alpha; Meteoromania.ro.

Автор:Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа