Светослав Малинов: Преговорите по ТПТИ са на ръба на ефективността - толкова са прозрачни

10504
Светослав Малинов: Преговорите по ТПТИ са на ръба на ефективността - толкова са прозрачни
Снимка: Европейски парламент

Преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се водят на ръба на ефективността - толкова са прозрачни. Това каза евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Светослав Малинов пред Expert.bg.

Категорично отхвърлям твърдението за непрозрачност на преговорите, каза Малинов. "Това са най-прозрачно водените прегoвори. Изобщо не е тръгнала Европейската кломисия да публикува информация след критиките. Беше публикуван мандата на Сесилия Малмстрьом. Беше решено публикуването му на много ранен етап, но не след критиките", заяви още той.

Неков: Може някои да спечелят от ТПТИ, но накрая земеделието да фалира

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков коментира пред Actualno.com Трансатлантическото партньорство з...

"Може би, защото съм евродепутат, но съм останал с впечатлението, че никой няма проблем с информацията. ТПТИ е максимално прозрачно, когато говорим за търговски договори. Аз не знам обаче дали хората, които критикуват, някога са сключвали договор. Търговски договори по принцип не могат да се водят напълно прозрачно", каза Светослав Малинов. Той обясни още, че правителствата на държавите от ЕС не само знаят за преговорите, но практически ги контролират.

Малинов обаче добави, че когато се сложат на масата всички рискове, големият риск остава арбитражът и разрешаването на големи спорове между инвеститори и държави, предложени да се заложат в ТПТИ. "Това е моето основание, ако не се направи нищо по този въпрос, да гласувам против споразумението. Особеността на тези споразумения е, че ние, евродепутатите, наистина можем да одобряваме или отхвърляме спораумения като ТПТИ. Ние обаче не можем да ги променяме. Може да харесваме 99% от споразумението, но ако не харесаме 1%, може да гласуваме против. Когато махнем всички фалшиви страхове, остава опасението за постоянния арбитражен съд", заяви Малинов.

Какво каза още Светослав Малинов за арбитражния съд, опасенията за намаляване стандартите за качество на храните в Европа вследствие на ТПТИ и гласуването в Европейския парламент четете в Expert.bg.

 

Дали ГМО е неизбежно - дори ако ТПТИ се провали?

Законодателството, свързано с ГМО, не е във фокуса на преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com