Световната банка предупреди Русия: Изправени сте пред криза

11650
Световната банка предупреди Русия: Изправени сте пред криза
Снимка: Getty Images

Русия е на прага на продължителна икономическа криза, тъй като негативното влияние на западните санкции спрямо Москва ще се задържи в продължение на много години, а петролните цени ще останат ниски, заяви днес Световната банка.

В своя базов сценарий Световната банка прогнозира свиване на БВП на Русия с 3,8% през настоящата година и с 0,3% през 2016 година. Тези нейни прогнози са значително по-песимистични от оценките на банката, направени през декември, когато СБ посочи, че очаква свиване на руската икономика с 0,7% през 2015 година и плах растеж на БВП с 0,3% през следващата година, съобщава БНР.

Русия удължава газовото споразумение с Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще удължи съществуващото споразумение с Украйна с още три месеца, предаде АФП. Той н...

Световната банка прогнозира, че икономиката на Русия ще се върне по пътя на растеж чак през 2017-а, когато очаква БВП да нарасне с 2,2 процентни пункта.

Според СБ средната инфлация в Русия през 2015 година ще се повиши с 16,5%, като към края на годината ще се забави до около 10 процентни пункта.

Банката допълни, че гледа на продължителния недостиг на инвестиции в страната като основен риск за руския средносрочен икономически растеж.

Новите прогнози на Световната банка за Русия се базират на предположението, че международните петролни цени ще се възстановят много слабо след бруталния спад от средата на 2014 година насам, като банката очаква средна цена от 53 долара за барел през 2015 година и около 57 долара през 2016 година.

Брюксел забрани на Гърция да търси помощ от Русия

Гърция няма право да търси помощ от Русия и да иска намаляване на цената на газта за гръцките домакинства, защото това ще означава, ч...

Според малко по-оптимистичен сценарий на банката средната цена на "черното злато" през настоящата година ще бъде около 65,5 долара за барел и около 68,7 долара за барел през 2016 година. В този случай Световната банка прогнозира спад на БВП на Русия с 2,9% през тази и с едва 0,1% през 2016 година.

Още по темата четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа