Светът: Аз съм Шарли

64853
Светът: Аз съм Шарли

Малко преди нападението на редакцията на френското сатирично издание Charlie Hebdo в Twitter е била публикувана карикатура на лидера на радикалната групировка „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади. Под нея изданието е написало: "Meilleurs vœux, au fait." („С най-добри пожелания, всъщност”).

Главният редактор на "Шарли ебдо": Предпочитам да умра, вместо да живея на колене!

"Може и да ви се стори крайно и помпозно, но предпочитам да умра, вместо да живея поставен на колене". Това казва главният редактор на ...

Междувременно интернет потребителите във Франция замениха профилните си снимки с надписа  "Je suis Charlie" („Аз съм Шарли”) в знак на солидарност към близките на загиналите карикатуристи.

Припомняме, че при днешния атентат в сърцето на Париж загинаха 12 души. В редакцията на "Шарли ебдо" нахлуха двама въоръжени с автомати "Калашников", въпреки полицейската охрана. Тя беше поставена след пожара през 2011-та година, причинен заради публикуване на карикатури на пророка Мохамед. По данни на френските власти, съобщени от френския вътрешен министър френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, трима души стоят зад атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо".

"Може и да ви се стори крайно и помпозно, но предпочитам да умра, вместо да живея поставен на колене". Това казва главният редактор на списание "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние-Шарб в интервю за вестник "Льо Монд" преди две години. Той е главен редактор на списанието от 2009-а е и сред жертвите в днешния атентат в редакцията на изданието в центъра на Париж.

Още преди две години Шарбоние-Шарб е категоричен, че нищо не е в състояние да го накара да захвърли най-силното си оръжие - перото. "Изобщо не смятам, че с перото бих могъл физически да убия някого", казва той тогава по повод карикатурите, с които списанието стана известно по цял свят.

„Отмъстихме за пророка“, крещели джихадистите в редакцията на френското списание*

С възгласи "Отмъстихме за пророка" и "Аллах акбар" ("Господ е велик") двамата ислямисти, нападнали редакцията на френското сатирично сп...

Междувременно стана ясно, че главният редактор на "Шарли Ебдо" е бил включен в списъка на най-търсените на терористичната групировка "Ал Кайда" преди около две години. Поради тази причина Шарбоние е живеел под полицейска защита, пише The Telegraph.

Шарб винаги е защитавал спорните карикатури. През 2012 г. той коментира: "За мен Мохамед не е свещен. Не виня мюсюлманите за това, че не се смеят на нашите рисунки. Аз спазвам законите на Франция, а не тези, записани в Корана".

BBC припомня, че "Шарли Ебдо" се издава за първи път през 1969 г. Списанието спира да излиза през 1981 г., за да се появи отново през 1992 г. Тиражът му не е особено голям.

През 2011 г. офисите на изданието бяха нападнати с петролни бомби - само ден, след като пророкът Мохамед беше обявен за главен редактор за следващото издание на "Шарли Ебдо".

Стрелба в офис на френско сатирично списание, жертвите са много*

12 души са били убити и 10 ранени, петима от които критично, при стрелба в парижкия офис на сатиричното списание "Шарли Ебдо", съобщи п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа