Съдят 35 фенове на Бешикташ заради опит за сваляне на правителството

54414
Съдят 35 фенове на Бешикташ заради опит за сваляне на правителството
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес в Истанбул започна дело срещу 35 футболни фенове, които са обвинени в опит за сваляне на турското правителство. Това се случи по време на масовите протести през 2013 година, предаде AFP.

Прокуратурата, която обвинява поддръжниците на отбора „Бешикташ” в организиране на „престъпна банда” в опит за извършването „държавен преврат”, иска за обвиняемите да бъдат осъдени на доживотен затвор. Това става ясно от информацията на агенция "Фокус".

Бешикташ взима играч на Челси

Бешикташ стартира преговори с Челси за привличането на Демба Ба, пише вестник Мирър. Според изданието турският гранд вече е изпратил ск...

Десетки поддръжници на отбора се събраха през Наказателния съд в Истанбул преди началото на делото. Те скандираха футболни лозунги в подкрепа на обвинените, които са членове на фен клуба на Бешикташ.

Прокуратурата обвини всички 35 заподозрени в опит да извършат преврат за свалянето на правителството на тогавашния премиер Ердоган по време на антиправителствените протести през 2013 г. Правозащитни организации смятат, че обвиненията са абсурдни и базирани на тенденциозни доказателства, като прихванати телефонни разговори и текстови съобщения, в които почти няма критики срещу кабинета, информира БГНЕС. 

"Обвинението срещу феновете на "Бешикташ", че са врагове на държавата, защото са участвали в публичен протест, е абсурдна пародия. Прокуратурата няма доказателства по обвиненията в опит за преврат и въобще не трябваше да се стига до съд". Това казва Ема Синклер-Уеб, анализатор на Турция в Human Rights Watch.

Прокурорите поискаха доживотни присъди за обвиняемите, които в момента не са в ареста.

Куриозни гафове в сайта на правителството

Сериозни разминавания с истината и стара информация на официалния сайт на българското правителство представят като действащ президент ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа