Съдят Жириновски заради призив за изнасилване на репортерка

24276
Съдят Жириновски заради призив за изнасилване на репортерка
Снимка: Getty Images/Guliver

Международната информационна агенция "Русия днес" възнамерява да заведе дело срещу лидера на Либералдемократическата партия на Русия Владимир Жириновски.

Журналистите обмислят този ход в отговор на инцидента от петък (18 април), при който лидерът на либерал-демократите обиди бременна журналистка и нейните колеги, след което жената беше приета в болница. Главният редактор на агенцията Маргарита Симонян е заявила, че ще бъдат използвани всички законови възможности, за да може Жириновски да бъде наказан, пише Агенция "Фокус".

Насилието над журналист да бъде третирано като тежко престъпление

"Според управителния съвет на Съюза на българските журналисти за нас случаят е ясен. Това е опит да се сплаши Генка Шикерова и да се по...

Скандалът избухна след като бременната репортерка попита Жириновски дали Русия трябва да отговори на действията на Украйна, след като митническите служби на страната не допуснаха група от 45 руски граждани, които отиваха да видят свои роднини за Великденските празници. Отговорът на Жириновски беше повече от неадекватен – той първо обвини жените-политици в Украйна в нимфомания, а след това нападна репортерката със същата обида. Когато тя опита да се защити и каза, че е бременна, побърканият руски политически лидер я прати директно вкъщи. След това дойде и най-скандалният момент – Жириновски избута един от сътрудниците си към жената, казвайки му да „я изнасили едно хубаво”. „Христос Воскресе, Воистина Воскресе, целуни я”, викаше Жириновски, явно наслаждавайки се на „гения си”. Когато друга журналистика се опита да защити колежката си, руският политик я нарече лесбийка.

Заради грандиозната си изцепка Жириновски е заплашен от правото да говори пред руската Дума в период от един до три месеца. От руския парламент поднесоха специални извинения на журналистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа