Сътрудничеството между ЕС и САЩ ще върне кризата от 2008 г. според икономисти

6826
Сътрудничеството между ЕС и САЩ ще върне кризата от 2008 г. според икономисти
Снимка: Thinkstock/Guliver

Либерализацията на търговията, заложена в Споразумението за трансатлантическото партньорство между Европейския съюз и Съединените щати (ТПТИ), ще забави темповете на растеж на икономиките и ще върне кризата от 2008 година, информира БНР.

Прогнозата е на български икономисти в най-новото изследване за ефектите от подготвяния договор. Срещу проекта в Европа вече са събрани повече от 3 милиона подписа. Според авторите на проучването, споразумението застрашава основни човешки права и демократични свободи, като ги подчинява на търговския интерес.

Барозу: Европа да продължи сътрудничеството с Русия

Европейският съюз трябва да продължи сътрудничеството с Русия въпреки разногласията по повод украинската криза, заяви в интервю за герм...

Резултатът от договора, според българските икономисти се изчерпва в съдържанието "Богати държави с бедно население". Либерализацията на търговията, ускореният растеж и работните места, които документът прокламира, са точно с обратния ефект, смята икономистът Чавдар Найденов:

"Проста причина е, че производителността изпреварва два, три пъти доходите и съответно няма кой да изкупува това, което се произвежда. Натрупаните капитали се насочват към финансиализация и затова през 2008 година рухна тази система и пътят, по който вървим, води вече до ново рухване като това от 2008 година".

Проучване на договорите за свободна търговия от последните три десетилетия сочи огромна безработица и по-ниски заплати от 6 до 17 процента, коментира и Ваня Григорова, експерт по политиката на труд, и предупреди за опасността от социален дъмпинг:

"Производителите много лесно могат да се насочат към места, в които не се спазват трудови стандарти, цивилизационни стандарти, ако щете, тъй като там е по-евтино. И разбира се извиват ръцете на синдикати и работници в развитите държави".

ЕК одобри програмата за сътрудничество между България и Гърция

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020. Програмата е една от общо петте пр...

Затова и двата български синдиката се присъединяват към обществените организации срещу споразумението и настояват парламентът да не ратифицира този документ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа