Съветът за сигурност на ООН ще заседава заради руския конвой

19570
Съветът за сигурност на ООН ще заседава заради руския конвой
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредни консултации, след като Русия изпрати хуманитарен конвой в Източна Украйна, където проруските опълченци воюват със силите на Киев.

Литва поиска срещата да се проведе в 15 ч местно време (19 ч по Гринуич), за да бъде обсъдено влизането на камионите, което Украйна определи като инвазия. 15-членният съвет ще изслуша доклад на Оскар Фернандес-Таранко за увеличаването на напрежението във връзка с конвоя, който според западните страни може да бъде използван за подкрепа на сепаратистките сили, информира АФП.

Украйна унищожила руски бронетранспортьори по пътя на руския хуманитарен конвой

Украинската артилерия е "унищожила" голяма част от бронетранспортьорите, които според Киев проникнали в Източна Украйна от Русия снощ...

САЩ и европейските правителства призоваха Москва да работи с украинските власти и Международната федерация на Червения кръст за проверка на товара. Украинските власти не получиха разрешение днес да инспектират съдържанието, съобщи украинското външно министерство. Червеният кръст реши да не придружава конвоя по съображения за сигурност.

Около 20 камиона вече влязоха в бастиона на бунтовниците Луганск днес, съобщиха местните власти, пише БГНЕС.

Междувременно руският президент Владимир Путин е заявил пред германския канцлер Ангела Меркел, че всяко ново забавяне на руския хуманитарен конвой за Украйна, който днес влезе на украинска територия, би било неприемливо. Това става ясно от съобщение на Кремъл, цитирано от Франс прес.

В телефонен разговор, състоял се по инициатива на Меркел, Путин е обяснил, че заради протакането от страна на Киев Москва е решила да придвижи част от камионите с хуманитарна помощ, които от седмица чакат на украинската граница. Президентът е изразил безпокойство от нарастващата употреба на сила от страна на украинското правителство в сепаратистките региони на Източна Украйна.

Украйна остава твърдо решена да не приеме руския хуманитарен конвой

Украйна няма да допусне на своя територия конвоя с руска хуманитарна помощ. Това заяви вътрешният министър на страната Арсен Аваков в п...

Меркел и Путин са обсъдили възможните пътища за постигане на примирие в Източна Украйна. Утре Меркел ще направи посещение в Киев, информира БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа