Съвместен план с Турция за справяне с бежанците ще обяви Брюксел

2896
Съвместен план с Турция за справяне с бежанците ще обяви Брюксел
Снимка: Gettyimages.com

Европейският съюз ще публикува съвместен кризисен план с Турция, чиято цел е да се справи с приток на имигранти в блока.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е изяснил подробностите по плана заедно с турския президент Реджеп Ердоган по време на посещението му в Брюксел. Очаква се подробностите по него да бъдат обявени по-късно днес, пише БГНЕС.

55 нелегални имигранти са задържани край Бургас

Две групи нелегално преминали границата на България, общо 55 души, са задържани за изминалото денонощие от полицейските служители на ОД...

„Ясно е, че се нуждаем от Турция“, каза Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург, след като поздрави Анкара за това, че е приютила над 2,2 млн. бежанци от Сирия.

Според европейски източник Ердоган и Юнкер „са се споразумели за принципно създаване на съвместен план за действие, който да увеличи сътрудничеството по въпроса с имиграцията“. Той ще бъде готов за срещата на върха на ЕС през следващата седмица, чиято основна тема ще бъдат именно имигрантите, каза още източникът.

Двамата са обсъдили също така начини за по-лесното получаване на европейски визи от турци в замяна на по-добър контрол от страна на Анкара по границите й със съюза.

Според източника Брюксел ще разгледа възможността за допълнително финансиране за Турция отвъд обещаните 1 млрд. евро за справяне с бежанската криза.

Ердоган: В Европа са дошли само 250 000 бежанци

Само 250 000 бежанци са пристигнали в Европа. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след преговорите си в Брюксел с председате...

„Ако те (турците) се съгласят да построят повече центрове за настаняване, ние ще можем да обмислим финансирането им“, каза източникът.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и комисарят по разширяването Йоханес Хан също участваха в разговорите между Ердоган и Юнкер. Четиримата са обсъдили призивите на Анкара за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, където бежанците да могат да се укриват от конфликта в останалата част на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа