Турчинов обяви началото на операция в Донецка област

14781
Турчинов обяви началото на операция в Донецка област

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че във вторник сутринта започва силова операция в северната част на Донецка област. На заседание на Върховната Рада Турчинов е казал, че операцията ще се проведе поетапно и отговорно, като нейната главна цел ще бъде защитата на населението.

Турчинов посочи още, че Русия има „шокиращи планове” за дестабилизирането на южната и източната част на Украйна отвъд Донецкия басейн, който е в плен на проруски настроения. „Плановете на Русия бяха и си остават шокиращи. Те предвиждат подпалването не само на Донбас, но и на целия юг и изток на Украйна - от Харков до Одеса”, заяви Турчинов.

ЕС увеличава броя на санкционираните руснаци и украинци

Още 33-ма украински и руски държавни служители и бизнесмени бяха включени в черния списък на хората с наложена забрана за пътуване на т...

В източноукраинската Донецка област са разположени всички сили и средства, които са необходими за провеждането на планираната контратерористична операция, обяви днес директорът на украинския Център за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук в социалната мрежа.

Той отбеляза, че в понеделник в Донецка област назначеното ръководство на операцията е започнало работата си по подготовката. То е определило приоритетните цели на операцията и е разработило план, чието изпълнение вече е започнало.

„При разработването на плана като приоритет е поставена задачата да се избегнат жертвите сред мирното население. Макар че, като се има предвид широкото участие на местното население в акциите на сепаратистите не може да се даде гаранция за това”, посочи Тимчук. Той не изключи в хода на операцията мобилните телефонни връзки в областта да бъдат прекъснати.

От своя страна, руският външен министър Сергей Лавров днес отсъди, че прилагането на сила за разрешаването на кризата в югоизточната част на Украйна е неприемливо. „Ключът към разрешаването на проблемите трябва да бъде конституционната реформа”, добави Лавров. Той обясни, че Русия настоява в източната част на Украйна да не се изпращат украински сили за сигурност, което би било в разрез с международните норми. Лавров определи като неприемливо и намерението на Киев да поиска от ООН помощ за операцията в югоизточната част на Украйна.

Тимошенко създава движение "Съпротивление"

Лидерът на украинската партия "Баткивщина" и кандидат-президент Юлия Тимошенко, обяви, че създава народно движение "Съпротивление", п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа