Турция очаква Кипър да довърши по-бързо преговорите за обединение

42119
Турция очаква Кипър да довърши по-бързо преговорите за обединение

Турция очаква кипърските гърци бързо да оттеглят решението си за спиране на преговорите с кипърските турци за обединяване на острова и да подновят диалога. В противен случай има риск за мира в региона. Това заяви днес турският министър за ЕС Волкан Бозкър, цитиран от Ройтерс.

Той призова Гърция, САЩ и ЕС да се намесят за отменяне на това "изненадващо" решение и за продължаване на преговорите в Кипър, информира БТА.

Президентът на Кипър е решил да спре преговорите за обединение на острова

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е взел решение да замрази процеса на преговори за обединение на острова. Решението идва в отгов...

Междувременно турското Министерство на външните работи извика днес гръцкия посланик Кириякос Лоукакис заради изостряне на двустранните отношения по повод разработването на находища от нефт и газ в шелфа на Кипър. Съобщението е на Анадолската агенция, която се позовава на дипломатически източник, информира агенция Тасс.

Турция очаква от Гърция, която е гарант по кипърското регулиране, усилия за възобновяването на диалога между гръцката и турската общности на острова, прекъснат именно заради спора по щелфовите проучвания.

В събота Анкара заяви, че по искане на Северен Кипър започва сеизмологично проучване на шелфа, където подобна дейност вече извършат италианска и южнокорейска компании. Анкара изпрати изследователски, както и военни кораби.

 

ЕЦБ може да поеме лошите заеми на гръцки и кипърски банки

Марио Драги иска Европейската централна банка да купи пакети с лоши заеми от гръцки и кипърски банки, което може да засили напрежението...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа