Турция ограничи интернета

10522
Турция ограничи интернета

Турския парламент одобри закон, който ще затегне контрола на правителството върху интернет, като му позволява да блокира уебсайтове без предварителна оторизация от съда, съобщиха официалните медии.

Законът за интернет е най-спорния член в т. нар. "законопроект, включващ различни мерки", съдържащ закони на най-различни теми и трябва да бъде приет изцяло, преди отделните точки да се превърнат в закони.

Членът, одобрен от парламента е подобен на този, одобрен през 2014 г., но отхвърлен от Конституционния съд месец по-късно.

Той позволява на Турската телекомуникационна агенция да блокира уебсайт, смятан за обиден, нарушаващ правото на личен живот или застрашаващ стабилността на държавата.

Провайдерите на сайта имат 4 часа да го свалят и след това се изисква съдебна заповед, която доказва блокирането на сайта след 48 часа. Ако те не спазят заповедта на съда, ги грозят солени глоби.

Президентът Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието вече многократно са критикувани за използването на съдебни заповеди за блокирането на критично настроени уебсайтове.

През март 2014 г. правителството блокира "Туитър" и "Ютюб", след като те бяха използвани за разпространяването на аудиозаписи, намекващи, че премиерът и приближените му са замесени в корупционен скандал. Забраната срещу социалните медии беше отменена от Върховния конституционен съд.

Този член ще стане закон веднага щом законопроекта, който съдържа и членове за градското развитие и гражданските служби бъде одобрен напълно.

През 2014 г. Ердоган сравни социалните медии с "нож в ръката на убиец", заявявайки "Не харесвам "Туитър" "Митър". Но през февруари тази година той вече започна да туитва от собствения си акаунт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа