Турция преговаря с Франция за противоракетна система

17060
Турция преговаря с Франция за противоракетна система
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция води преговори с Франция за закупуване на противоракетна система, след като се сблъска с трудности в преговорите с китайска компания, включена от САЩ в черен списък, съобщават турските медии.

"Появиха се някои разногласия с Китай по въпроса за съвместното производство и ноу-хауто за противоракетната система" - цитира турската частна телевизия НТВ изказване на премиера Реджеп Ердоган по време на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Въпреки това преговорите продължават, но Франция, която е втората (в списъка на евентуалните доставчици), ни направи ново предложение и сега преговаряме с нея, добави държавният глава, като уточни: За този договор съвместното производство е важно за нас.

През септември 2013 Турция избра китайската компания CPMIEC за доставката на ракети земя-въздух с голям обсег, с което предизвика тревогата на Вашингтон.

CPMIEC, която произвежда противоракетната система HQ-9, е под действието на американски санкции заради продажбата на оръжия и технология за ракети на Иран и на Сирия.

Инициативата на Турция раздразни и съюзниците на Анкара от НАТО, за които оръжейните системи на членките на Алианса трябва да са съвместими помежду си.

CPMIEC бе предпочетена пред американските компании Рейтиън и Локхийд Мартин, руската Рособоронекспорт и френско-италианския консорциум Юросам за контракт от 2,9 милиарда евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа