Турция с намек към Русия: Бъдещето на "Турски поток" зависи от ЕС

9554
Турция с намек към Русия: Бъдещето на "Турски поток" зависи от ЕС

Бъдещето на газопровода "Турски поток" зависи от интереса, който ще покаже Европейският съюз. Това заяви турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир пред Анадолската информационна агенция, пише БГНЕС.

"Турски поток" ще бъде съставен от три тръбопровода. Единият ще бъде използван само за вътрешни турски нужди, но съдбата на другите два ще зависи от интереса на ЕС", каза той за проекта пред агенцията, с което се потвърждава, че транзитът на руския природен газ за Турция през Украйна и България ще спре.

Според Бозкир, който посети срещата за енергийна сигурност в Будапеща във вторник, природният газ ще е една от основните енергийни теми в бъдеще.

Бозкир допълни още, че другият енергиен проект за Трансанадолски газопровод (ТАНАП) е стратегически важен и също трябва да осигури енергийните доставки както за Турция, така и за Европейския съюз. "Той е централната връзка в "Южния газов коридор". Турция оценява своето обширно сътрудничество с Русия. Ние разбираме, че предложението на Русия за нов газопровод е увеличило интереса в региона", допълни още той.

"Стоейки на кръстопът между основни производители на енергия и потребителски пазари, Турция е не само краен пазар, но също така се е утвърдила като надеждна транзитна държава, която предлага кратък и сигурен маршрут за енергийни източници от своите богати на енергоресурси съседи", каза той по време на пресконференция след срещата в Будапеща.

Ердоган обещава: Ако Иран свали цената на газа, ще внасяме повече

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му би могла да купува повече природен газ от Иран, но само ако цената му бъде н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа