Турция ще преговаря с кюрдските бунтовници

19624
Турция ще преговаря с кюрдските бунтовници
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция ще поднови мирните преговори с кюрдските бунтовници. Днес депутатите от парламента на югоизточната ни съседка приеха законопроект във връзка с това. Ходът цели да привлече гласовете на кюрдското малцинство в полза на премиера Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост през следващия месец, посочва АФП, цитирана от БГНЕС.

Пакетът от реформи, предложен от правителството на Ердоган, ще гарантира имунитет на ключови участници в мирните преговори с обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), посочва телевизионният канал TRT. Това също така ще улесни завръщането в Турция на бунтовниците от ПКК, които са сложили оръжие.

Намиращият се в затвора лидер на ПКК Абдула Йоджалан приветства реформите.

Проислямисткото правителство на Ердоган започна тайни мирни преговори с ПКК през 2012 г. за прекратяване на конфликта, който отне живота на около 45 000 в продължение на три десетилетия.

Бунтовниците обявиха прекратяване на огъня март 2013 г., но мирните преговори бяха прекратени през септември, когато бунтовниците обвиниха правителството в неизпълнение на обещаните реформи, включително конституционно признаване.

Представянето на законопроекта идва в момент, когато Ердоган се кандидатира за президентския пост. Подкрепата на кюрдското малцинство, което съставлява една пета от населението, би му осигурила победа още на първия тур на изборите на 10 август.

Кюрдите са разпръснати в четири държави - Турция, Сирия, Ирак и Иран. От десетилетия те се борят за създаването на собствена държава. Това предизвиква недоволството на държавите в региона, защото териториите, към които кюрдите имат претенции, са изключително богати на петрол.

Фалстарт на високоскоростна железница в Турция

Първият пробен пробег на влак по скоростна магистрала в Турция завърши с катастрофа. Както беше съобщено днес от турските железници, и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа